Eten wat de pot schaft!

Griekse gehaktballetjes

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht Hapje
< 30 min (wachttijd: 0.30 u)
4 personen
 warm  lactosevrij  Griekse keuken
Inleiding

Gehaktballen vallen hier thuis altijd goed in de smaak, helemaal als ze lekker gekruid zijn. Of met een sausje. Of allebei. Ze staan hier dan ook regelmatig op tafel bij het avondeten maar ook als hapje bij de borrel. Gebakken in de pan, in de oven maar ook op de grill of bbq. Aan de slag dus!

Bereiding

Pers/rasp de knoflook, snipper de ui zo fijn mogelijk en verkruimel de feta. 
Doe het gehakt met het losgeklopte ei in een mengkom en kneed even door. Doe de rest van de ingrediënten erbij en kneed met je handen alles goed door elkaar.

Als het nodig is meng je er nog een paar eetlepels paneermeel door en dan draai je er balletjes formaat bitterbal van. Als je nog ff tijd hebt dek de gehaktballetjes dan af met huishoudfolie en zet ze 1/2 uurtje in de koelkast. Waarom? Nou, dan springen ze niet zo snel kapot tijdens het bakken.

Bak de Griekse gehaktballetjes in een scheutje olie (of klontje boter) en bak ze op middelhoog vuur aan alle kanten mooi bruin. Zet het vuur op klein en schenk 't kopje water erbij. (extra scheutje ouzo is trouwens ook heel lekker ) Laat de gehaktballetjes zo heel rustig een minuutje of 10/15 garen. 
Tip: Je kunt ze ook in de oven laten garen. Kwartiertje op 180 graden zou genoeg moeten zijn.

Lekker met een lepel tzatziki en een  Griekse salade erbij of serveer ze eens met tomatenrijst of Griekse pasta! Eet smakelijk!

Tip: Vorm ipv kleine gehaktballetjes eens worstjes van het gehakt, steek er een spiesje door en rooster ze op de bbq!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 400 gram mager half om half gehakt
  • 100 gram feta
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 flinke eetlp gedr. Griekse kruiden
    (bijv.oregano, tijm, peterselie, komijn, kaneel)
  • vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1 ei
  • 1 kleine ui
  • eventueel 3 eetlp paneermeel
  • 1 kopje warm water

Populair in dezelfde categorie