Eten wat de pot schaft!

Courgette in bierbeslag en limoen-aioli

auteur:Agnes van Son
Bijgerecht Hapje
< 30 min
4 personen
 warm  vegetarisch  lactosevrij  Nederlandse keuken
Inleiding

Wij eten regelmatig courgette. Gewoon als roerbakgroenten of courgetti, in deze soep maar nu dus ook als borrelhapje! 

Bereiding

Begin met het maken van de aioli. Dit kun je doen met een garde maar ook met je staafmixer. En dat laatste gaat het snelst en vind ik het makkelijkst! Hiervoor heb je een potje nodig dat zo breed is dat je staafmixer er net in past. Niet veel breder want dan werkt het niet. Wat ook belangrijk is, is dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. 
Tip: Als het ei te koud is leg het dan een paar minuutjes in lauwwarm water.

  Pers of rasp de knoflook en doe dit in een pot. Breek het ei in de pot. Voeg het limoensap en de -rasp, zwarte peper, een snufje zout en de zonnebloemolie toe. Zet de staafmixer op de bodem van de pot en mix een paar seconden. Haal nu de staafmixer langzaam omhoog en blijf even mixen totdat de olie helemaal opgenomen is. Proef.. voeg naar smaak nog wat limoensap of peper toe. Wil je de aioli wat dikker meng er dan nog 'n extra scheutje olie door. Liever wat dunner dan doe je dat met een heel klein beetje water. Zet de limoen-aioli tot gebruik in de koelkast.

Tip: Heb je geen zin/tijd om de limoen-aioli zelf te maken koop dan een lekkere kant en klare aioli, bijv.  Chovi aioli in dat gele potje. roer daar dan wat limoensap en -rasp doorheen.

Was de courgette en snijd een klein stukje van boven en onderkant af. Snijd de courgette eerst in de lengte door. Ik heb die daarna in een beetje schuine plakken van ong. 0,5 cm dikte gesneden. Wil je ze als snack serveren snijd dan de 1/2 courgettes nogmaals in de lengte door en snijd er vervolgens vingerdikke repen van. Dat presenteert net wat leuker 

Neem een kom om het beslag te maken. Doe daar 150 gram bloem, 'n snuf zout en flink wat peper in. Schenk hier 1/2 flesje bier bij en meng goed door elkaar. Roer er vervolgens steeds een beetje bier door, net zolang tot je een mooi beslag hebt dat niet te dik maar ook niet te dun is omdat het anders van de courgette glijdt. Ik had ruim 2/3 van het flesje nodig.

Doe de rest van de bloem in een diep bord. 

Verhit een laagje van ongeveer 4 cm zonnebloemolie tot 180gr. (om te frituren) in een wok, hapjespan of braadpan. 

Haal de courgette eerst door de bloem. Klop het overtollige bloem eraf en haal de courgette vervolgens door het beslag. Bak steeds kleine porties in de hete olie (pas op voor spettters!!) tot ze aan beide kanten goudbruin zien. Haal ze met een tang uit de olie en laat ze even uitlekken op keukenpapier. 

Serveer de gebakken courgette naar keuze warm of koud met de limoen-aioli. Eet smakelijk!

Tip: dit beslag is ook heel lekker met asperges! Die moet je dan wel ff schillen en 5 minuutjes koken. Beetje af laten koelen en goed droogdeppen voor je ze door de bloem haalt. 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 1 flinke courgette
    of 2 kleintjes
  • snufje zout
  • vers gemalen peper
  • 150 gram bloem
  • 50 gram bloem
  • 1 flesje bier
  • zonnebloemolie om te frituren

Ingrediënten voor limoen aioli:

  • 1 teentje knoflook
  • 1 kakelvers ei
  • peper en zout
  • 1 eetlp limoensap
  • rasp van 1/2 limoen
  • 125 ml zonnebloemolie

Populair in dezelfde categorie