Wiener Schnitzel
Wiener Schnitzel, als je ooit in Oostenrijk geweest bent heb je hem daar vast gegeten. Als ie goed gebakken is krijg je een superdun lapje vlees met een heerlijk krokant laagje. Nou ja, lapje.. meestal bedekt ie de helft van je bord! In de winter serveren ze er dan frietjes en een jägersaus bij. Heerlijk!
Een èchte Wiener Schnitzel maak je van kalfsvlees. Gebruik je liever varkensvlees, ook prima hoor (ik gebruik het recept ook wel eens voor kipfilet) alleen mag ie dan officieel geen Wiener Schnitzel meer heten.. De Oostenrijkers doen trouwens ook geen knoflook in het paneerlaagje maar ach, dat vind ik dan weer lekker.
Meng het paneermeel met de oregano, basilicum en de knoflook in een diep bord.
Klop het ei met de room en doe die ook in een diep bord.
Meng de bloem met 'n snufje zout en wat versgemalen peper en doe dit dan ook in een diep bord.
Leg een stukje huishoudfolie op een snijplank. Leg daar een lapje vlees op en daar overheen nog een stukje folie. Neem een vleeshamer (als je die niet hebt gebruik je een steelpannetje) en sla het vlees rustig plat tot het nog ongeveer 1/2 cm dik is. Doe dit met beide lapjes.
Leg elk lapje vlees eerst in de bloem en zorg dat het overal bedekt is. Haal het dan door het ei en vervolgens door het gekruide paneermeel.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de schnitzels om de beurt bruin. Ongeveer 2 minuutjes per kant is genoeg. Haal uit de pan, leg even op een stukje keukenrol terwijl je je bord opmaakt en serveer dan direct. Eet smakelijk!
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 2 kalfslapjes (of varkensschnitzels)
- 1 ei
- klein scheutje (lactosevrije) room of melk
- 3 eetlp bloem
- versgemalen peper en zout
- 5 eetlp paneermeel
- 1/2 theelp gedr. oregano
- 1/2 theelp gedr. basilicum
- 1 finkte teen geperste knoflook
- 6 eetlp zonnebloemolie