Eten wat de pot schaft!

Venkel met gehaktballetjes in tomatensaus

Hoofdgerecht Bijgerecht
30-60 min
4 personen
 warm  lactosevrij  Italiaanse keuken
Inleiding

Venkel is een groente die een beetje anijsachtig smaakt. Ik vind dit lekker in combinatie met tomaat  Na een beetje knutselen heeft deze schotel een wat Italiaanse stijl gekregen zeker als je de gehaktballetjes er op deze manier bij maakt. Stukje vis past er trouwens ook heel goed bij.

Kook er wat pasta bij (of maak eens rozemarijn aardappeltjes!) en je hebt een complete maaltijd.
En ga je voor een vegetarische maaltijd dan laat je de balletjes er gewoon uit !

Bereiding

Begin met de gehaktballetjes: Verwarm een scheutje olie in een hapjespan en fruit daar de ui, knoflook en het venkelzaad in. Heb je geen venkelzaad dan zou je ook wat kummel of karwijzaad kunnen gebruiken. Laat het even afkoelen. Meng het uimengsel dan met het gehakt, geraspte kaas, paneermeel en wat peper en zout. Kneed goed door elkaar en draai er dan balletjes van.

Bak de gehaktballetjes in de hapjespan met een scheutje olie mooi bruin. Haal ze uit de pan en zet even apart.

Snijd het venkelgroen (bewaren) van de knol. Snijd de venkelknol in de lengte door midden. Als de knol niet zo groot is snijd ze dan nog één keer in de lengte door, de wat grotere exemplaren daarna nog een keer. Als het goed is heb je nu allemaal van die partjes die nog aan elkaar zitten. Bak deze met een scheutje olie in de hapjes pan op laag vuur.

Als de venkelpartjes aan alle kanten een beetje bruin zijn bak je de grof gesnipperde rode ui een paar minuten mee. Snijd ondertussen de paprika in blokjes en doe die samen met het blik tomaten bij de venkel en de uien in de pan. Schenk de bouillon erbij, roer nog een keer door en leg de gehaktballetjes in de saus.  Laat ongeveer 15 minuten rustig pruttelen zodat de saus wat gaat indikken en de balletjes garen.
Proef.. breng op smaak met peper en zout.

Meng het fijngesneden venkelgroen (of peterselie) met 't citroensap en de rasp en garneer hiermee je gerecht.  Niet alleen lekker met pasta maar ook heerlijk met rozemarijn aardappeltjes uit de oven bij of een vers afgebakken stokbrood. Eet smakelijk!

 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten

 

  • 500 gram gemengd gehakt
  • peper en zout
  • beetje paneermeel
  • 50 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas
  • 1/2 theelp gemalen venkelzaad
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 1 fijngesnipperde ui
  • scheutje zonnebloemolie
  • 2 grote venkelknollen (of 3 kleine)
  • 1 (rode) ui grof gesnipperd
  • 1 rode paprika
  • 1 blik tomaten in blokjes
  • 2 dl bouillon
  • vers gemalen peper en zout
  • 3 eetlp fijngesneden venkelgroen ( of peterselie)
  • 1 1/2 eetlp citroensap
  • rasp van 1/2 citroen

Populair in dezelfde categorie