Eten wat de pot schaft!

Stoofvlees

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht
< 30 min (wachttijd: 3.30 u)
4 personen
 warm  lactosevrij  Nederlandse keuken
Inleiding

Er zijn maar weinig dingen die zo lekker ruiken als een pan stoofvlees op het fornuis! En zeker nu het buiten weer wat frisser is kan ik echt genieten van het vooruitzicht van vlees dat zo gaar is dat het bijna uitelkaar valt. Beetje puree of frietjes erbij en je hoort mij niet. 

Bereiding

Haal het vlees uit de koelkast en laat 't op kamertemperatuur komen terwijl je de groenten snijdt.

Schil de wortel en snijd die in de lengte doormidden. Doe dit nog een keer. Snijd er vervolgens plakjes van. Snijd de prei in ringen en was al het zand eraf onder koud water. Snijd de teentjes knoflook in hele dunne plakjes. Snipper de ui grof.

Snijd de sucadelapjes in blokjes en kruid ze met royaal met peper en een snuf zout. Bestrooi vervolgens met bloem en meng even door elkaar.

Smelt het klontje boter in een braadpan en schenk er een scheutje olie bij en verwarm. Bak hierin de helft van het vlees mooi bruin en haal 't dan uit de pan. Doe hetzelfde met de rest van het vlees. Bestrooi het gebakken vlees met de Zwolsche stoof en zet het even apart.

Bak de uien in het achtergebleven bakvet. Voeg wortel, prei en knoflook toe en bak die 5 minuutjes mee. Blus af met de rode wijn en roer het aanbaksel goed los. Schenk de warme bouillon en azijn van de zilveruitjes in de pan en warm goed door voordat je het vlees terug in de pan doet. 

Zet de pan op het kleinste pitje van je fornuis (warmhoudplaatje eronder is slim) en laat het vlees heel zachtjes gaar worden. Dat duurt wel ff..reken op minimaal 3 uur.
Tip: Je kunt het stoofvlees ook prima in de slow cooker maken. Volg gewoon het recept maar gebruik slechts 300 ml bouillon (ipv 500 ml). Zet de slow cooker dan zo'n 7 à 8 uur op low.

Als het vlees zo gaar is dat het bijna uit elkaar valt doe je de zilveruitjes erbij. Laat het stoofvlees nu nog 10 minuutjes staan en serveer. Lekker bij aardappelpuree met erwtjes of bij frietjes! Deze stoofschotel bleek trouwens ook errug lekker bij stamppot met zoete aardappel! Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 700 gram sucadelappen
  • 1 eetlp bloem
  • peper en zout
  • 1 winterwortel
  • 1 flinke ui
  • 1 prei
  • 3 flinke teentjes knoflook
  • 1 1/2 eetlp Zwolsche stoof (blikje Jonnie Boer)
  • 500 ml bouillon
  • 200 ml rode wijn
  • 1/2 potje zilveruitjes
  • 5 eetlp azijn van de zilveruitjes
  • klontje boter
  • scheutje olie

Populair in dezelfde categorie