Eten wat de pot schaft!

Speklapjes met ketjapsaus

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht
< 30 min
4 personen
 warm  lactosevrij  Oosterse keuken
Inleiding

Als ik babi ketjap maak dan leg ik het varkensvlees wat ik daarvoor gebruik minimaal een paar uur in een marinade. Dit recept heeft wel wat weg van babi ketjap alleen heb ik het nu gemaakt van magere speklapjes die niet gemarineerd hoeven te worden. Soort van super snelle babi ketjap dus! 

Bereiding

Schil de ui, knoflook en de gember en snijd alles zo fijn mogelijk. Ik heb dit gedaan met 't hakmolentje dat bij mijn staafmixer hoort. Dat hakt alles heel fijn. Heb je niet zo'n ding dan kun je het natuurlijk ook raspen of met een scherp mes heel fijn snijden, duurt alleen wat langer.

Snijd de lapjes spek in niet te kleine stukjes, 4x4cm of zo, komt niet zo precies.
Verhit een pan met anti-aanbaklaag en bak de stukjes spek even aan zonder extra boter te gebruiken. Doe de fijngesnipperde uien, knoflook en gember erbij en roer om met het spek. Bak alles nog een paar minuutjes samen en zet dan het vuur op klein. 

Meng in een kommetje het water, sambal, ketjap, sojasaus, suiker en azijn. Schenk dit bij het spek en roer goed om. Laat, terwijl je af en toe omschept, alles rustig zo'n 10 minuutjes pruttelen. Dan is het spek gaar en zal de saus wat ingedikt zijn. 

Lekker bij rijst of bami maar ook bij gebakken aardappels met boontjes. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 600 gram dunne speklapjes zonder zwoerd
  • 1 flinke ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 1 dessertlp sambal badjak
    of 1 theelp sambal oelek
  • 5 eetlp ketjap manis
  • 2 eetlp bruine suiker
  • 2 eetlp azijn
  • 1 dl water

Populair in dezelfde categorie