Babi ketjap
Nadat het Chinees restaurant in ons dorp zijn deuren sloot maak ik regelmatig een gerechtje van hun menukaart. Vandaag was de nr. 73 aan de beurt: Babi ketjap!
Een vleesgerecht dat lekker pittig is maar ook een beetje zoet met een vleugje gember en lekker veel saus. Dus... het hussemusse recept van babi ketjap, zoals wij die graag eten!
Doe alle ingrediënten voor de marinade in een schaal. Meng ze goed door elkaar.
Snijd het vlees in reepjes en en doe die bij de marinade. Roer goed om en zet de schaal afgedekt voor minimaal 2 uur (maar liever nog een paar uur of zelfs een nacht) in de koelkast.
Haal het vlees 1/2 uurtje voordat je wil gaan bakken uit de koelkast om op temperatuur te komen.
Verhit de olie in de wok en bak het vlees bruin. Tip: Niet alles tegelijk anders kook je het vlees in plaats van dat je het bakt. Als al het vlees gebakken is haal je dat uit de pan en zet even apart.
Verwarm n extra shceutje olie en bak de uien en de knoflook, doe de kruiden erbij, roer goed door en laat een paar minuten zachtjes bakken.
Doe nu de tomatenpuree erbij en bak die 1 minuutje op laag vuur mee. Voeg dan de rest van de ingrediënten van de saus toe en roer goed door. Als de saus warm is mag het vlees terug in de pan en laat je alles minimaal 20 minuten met de deksel op de pan sudderen.
Na 20 minuten mag de deksel eraf en laat je de saus nog 10 minuten indikken. Proef.. en geef eventueel nog wat extra pit met een beetje sambal. Als het nodig is kun je de saus binden met wat maizena. Door dit gerecht een dag van te voren te maken kunnen de smaken nog beter intrekken en wordt het extra lekker!
Wij eten onze babi ketjap graag met nasi of witte rijst , sajoer boontjes en atjar tjampoer. Eet smakelijk!
Tip: Van een restje babi ketjap en casave kroepoek maak je heel simpel een borrel hapje!
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 600 gram varkensvlees
- (bijv. beenham of hamlappen)
- scheutje zonnebloemolie
Ingrediënten voor de marinade:
- 50 ml ketjap manis
- 1/2 eetlp sambal
- 1/2 theelp djahé of 1 cm vers geraspte gember
- 1/2 theelp djinten
- 1/2 eetlp ketoembar
- 2 teentjes knoflook geperst
- snufje zout
Ingrediënten voor de saus:
- 1 flinke gesnipperde ui
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 theelp djahe of 2 cm vers geraspte gember
- 75 ml ketjap manis
- 1 eetlp bruine suiker
- 1 eetlp citroensap
- 1 flinke eetlp tomatenpuree
- 200 ml warm water
- 1/2 theelp sambal
- eventueel wat maïzena om de saus te binden