Eten wat de pot schaft!

Spaanse knoflook kip

Hoofdgerecht Hapje
< 30 min
4 personen
lekker gezond!  warm  lactosevrij  Spaanse keuken
Inleiding

Vakantie, zon, zee, strand, heerlijk zitten op een Spaans terrasje met 'n lekker drankje en tapas! Als je hier een beeld bij hebt dan ken je vast de Spaanse knoflook kip! Stukjes malse kip gebakken in olijfolie en met knoflook.. heel veel knoflook! 

Hoewel ik zelf nog nooit in Spanje ben geweest ben ik wel een tapas-fan!  Spaanse knoflook kip dus.. met wat Liempdse invloeden

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Belangrijk bij dit gerecht is het maken van de knoflook-olie waar je de stukjes kip in gaat bakken. Ik gebruik het liefst verse knoflook, die heeft toch net een wat andere smaak. Heb je die niet maar wel bijv. de gedroogde bollen die elke supermarkt verkoopt is dat ook prima. 

Verhit de olijfolie in een klein steelpannetje. Pel de knoflookteentjes, snijd ze in de lengte doormidden en leg ze in de olie. Zet het vuur op klein, een warmhoudplaatje onder 't pannetje is nog beter. De knoflook hoeft niet te bakken, het gaat er alleen om dat de knoflook zijn smaak aan de olie afgeeft. Zet na 5 minuutjes het vuur uit en laat de olie met de teentjes knoflook erin nog zo'n 10 minuutjes staan. Haal dan de knoflook uit de olie en leg ze even apart.

Snijd ondertussen de kipfilet (of kipdijfilet) in niet te grote, hapklare stukken. Meng de bloem met gerookt paprikapoeder, cayennepeper en wat zout. Haal de stukjes kip hierdoor heen. 
Schenk de knoflookolie over in een wok of hapjespan en verhit deze opnieuw. Bak de stukjes kip mooi bruin en haal ze uit de pan.

Schenk de witte wijn (of sherry) en de kipbouillon bij de olie en breng aan de kook. Voeg tijm, peterselie, laurierblad en de teentjes knoflook toe. Roer om en laat de saus zo'n 10 minuutjes inkoken. 
Doe de stukjes kip terug in de pan, roer om en verwarm ze een paar minuten in de saus. Serveer de kip met de saus met lekker knapperig stokbrood of bijv. met patatas bravas en 'n salade   Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 500 gram kipfilet
  • 10 teentjes knoflook
  • 1/2 dl olijfolie
  • 3 eetlp bloem
  • 1 eetlp gerookt paprikapoeder
  • 2 theelp cayennepeper
  • zout
  • 1 dl witte wijn of sherry
  • 300 ml kipbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelp gedroogde tijm
  • 2 theelp gedroogde peterselie

Populair in dezelfde categorie