Eten wat de pot schaft!

Patatas bravas

auteur:Agnes van Son
Bijgerecht Hapje
< 30 min
4 personen
warm  vegetarisch  lactosevrij  Spaanse keuken
Inleiding

Als je ooit tapas bent gaan eten stonden er vast en zeker ook patatas bravas op de menukaart! Het is namelijk een klassiek Spaans tapasgerecht. In Spanje worden de piepers gefrituurd en geserveerd met een lekker pittige tomatensaus. 

Je kunt deze patatas natuurlijk eten als hapje bij de borrel maar ze passen ook prima bij een warme maaltijd! 

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in niet te kleine stukken. Kook ze ongeveer 3 minuten in een klein beetje water en giet ze af. Leg de aardappeltjes naast elkaar in een ovenschaal. Bestrooi ze met 1 theelepel gerookt paprikapoeder en schenk er 2 eetlepels olijfolie over. Hussel alles door elkaar en laat ze een beetje afkoelen.

Maak ondertussen de tomatensaus: 
Snipper de ui en de knoflook. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een steelpannetje en fruit daar de ui en knoflook ongeveer 5 minuten in. Roer hier de cayennepeper en gerookt paprikapoeder door en laat 1 minuutje meebakken. Pas op: cayennepeper is behoorlijk pittig.. bedenk dat je er later altijd nog wat bij kunt doen.

Blus af met de witte wijn. Roer door en voeg de tomatenblokjes en de suiker toe. Laat even warm worden en proef... Is het zoet genoeg? Of mis je nog 'n snufje zout of toch nog wat extra cayennepeper? Laat de tomatensaus met de deksel van de pan ongeveer 10 minuutjes inkoken. Dan is het meeste vocht verdampt en heb je een grove saus over. Liever een gladde saus? Zet er dan even de staafmixer in! 

In Spanje bakken ze de patatas bravas in een flinke scheut olijfolie en eigenlijk vind ik dat ook 't lekkerst. Maar je kunt ze ook op de bakplaat leggen en 1/2 uurtje op 200 graden in de oven bakken. Als de patatas mooi bruin zijn strooi je er nog wat zeezout over en serveer ze met de pittige tomatensaus en wat aioli. Eet smakelijk!

Tip: Mocht je nou toevallig wat van de saus overhouden gooi die dan niet weg. Hij is namelijk ook heerlijk over een stukje vlees of kip. Met wat rijst of roerbakgroenten en zelfs over een wrap of pannenkoek! 

Ja echt, ik heb 2 eetlepels over een spekpannenkoek gesmeerd, daar wat kaas over geraspt en toen opgerold. Was heerlijk  Probeer het maar eens! 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur een bericht.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 6 middelgrote aardappelen
  • 1 theelp gerookt paprikapoeder
  • olijfolie
  • zeezout

Ingrediënten saus:

  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelp cayennepeper
  • 1 theelp gerookt paprikapoeder
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1/2 dl witte wijn
  • 2 theelp suiker 
  • 1 eetlp olijfolie

Populair in dezelfde categorie