Eten wat de pot schaft!

Rendang daging (Indisch stoofvlees)

Hoofdgerecht
< 30 min (wachttijd: 3.00 u)
4 personen
 warm  lactosevrij  Chinese - Indische keuken
Inleiding

Rendang daging is een heerlijk licht pittige stoofschotel van rundvlees die je een paar uurtjes (of nog veel langer in de slow cooker) op een klein pitje moet laten sudderen. Prima te combineren met bijv. rijst en een zoet zure komkommersalade maar ook heel lekker bij frietjes!

Je kunt hiervoor natuurlijk een kant en klare kruidenpasta gebruiken maar voor dit recept heb ik mijn eigen kruidenmix samengesteld. Uit potjes met gedroogde kruiden, die gewoon te koop zijn in de supermarkt. En lang houdbaar zijn, das wel zo prettig! 

Bereiding

Haal het vlees uit de koelkast en laat in ong. 30 minuten op kamertemperatuur komen. Snij het vlees in niet te kleine stukjes.

Mix de kruiden door elkaar en strooi over het vlees. Roer goed door elkaar. Strooi de bloem over het vlees en roer nogmaals goed door. Bak het vlees lichtbruin in wat olie, haal uit de pan en zet het even apart. 

Fruit in het braadvet van het vlees de uien en de knoflook even aan. Voeg de tomatenpuree toe, roer door en laat 1 minuutje garen. Doe de sambal erbij. Ik gebruik sambal badjak omdat ik die hierbij gewoon het lekkerst vind maar als je die niet hebt neem dan gewoon sambal oelek. (let op, die is wel wat pittiger!)

Voeg nu de kokosmelk en de ketjap manis toe. Roer goed door en verwarm op laag vuur. Voeg het vlees toe (het vlees moet helemaal "onder" staan) en zet je pan (sudderplaatje eronder) op een klein pitje. En dan is het wachten.. wel een uurtje of 3... maar dan heb je ook wat! Kijk wel af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit. Voeg tussentijds eventueel wat bouillon (of water) toe. 

Wil je de rendang liever in de oven bereiden? Volg gewoon het recept, warm de oven voor op 150 graden en zet je pan of ovenschotel met deksel/tajine daar dan ongeveer 3 uurtjes in. Wel in de gaten houden of er nog genoeg vocht in zit. 

Dit gerecht kun je ook heel makkelijk in de slow cooker maken (ik zet die dan zo'n 8 uur op low). Volg hiervoor gewoon het recept maar gebruik slechts 300 ml kokosmelk ipv 400 ml. (vlees hoeft nu niet helemaal onder te staan)

Eet smakelijk!

Tip : Zoals bij heel veel gerechten die langzaam moeten garen is ook deze stoofschotel de 2e dag (als de smaken goed zijn ingetrokken) nog lekkerder... 

Tip: Rendang is heerlijk met bijv. rijst en een zoet zure komkommersalade maar ook super lekker bij frietjes!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 800 gram sucadelapjes (of riblappen)
  • 1 1/2 thlp koenjit (kurkuma)
  • 1 thlp sereh (citroengras)
  • 2 thlp djahé (gember)
  • 1 thlp ketoembar (korianderzaad)
  • 1 thlp djintan (komijn)
  • 1 thlp laos
  • versgemalen peper & zout
  • 2 eetlp bloem 

Ingrediënten voor de saus:

  • 3 uien in 1/2 ringen
  • 4 fijngesneden teentjes knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 1/2 eetlepel sambal badjak
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • beetje olie

Populair in dezelfde categorie