Eten wat de pot schaft!

Plaattaart met asperges

Hoofdgerecht Hapje Lunch
30-60 min
4 personen
 warm
Inleiding

Het aspergeseizoen is elk jaar van half april tot 24 juni, een echte voorjaarsgroente dus. Liefhebbers van "het witte goud" kunnen meestal niet wachten tot ze weer te koop zijn! Ik vind ze lekker maar manlief is 'n echte liefhebber! Hij eet ze het liefst traditioneel : met lekkere ham, eieren en een botersausje. Iets anders vindt hij bijna heiligschennis...

Ik heb er dit keer toch een kleine twist aan gegeven. En zo kreeg hij op zaterdag zijn favoriete maaltijd en ik maakte op zondag voor ons samen een aspergelunch!

 

Bereiding

Omdat we een dag eerder al deze asperges op klassieke wijze aten heb ik toen alvast wat extra asperges voor dit gerechtje gekookt. Ik heb de asperges voor deze plaattaart 8 minuten gekookt (langer hoeft echt niet want ze gaan zo nog in de oven) en ze toen uit het water gehaald en af laten koelen. Zorg ervoor dat je de asperges goed laat uitlekken.

Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht op 180).

Klop de crème fraîche los in een kommetje met peper en zout, gesnipperde bieslook en melk. Snij de bosui in ringetjes en de ham in (niet te kleine) stukjes.

Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit op de bakplaat en vouw de randen ongeveer 1 cm naar binnen. Prik nu verspreid over het deeg met een vork gaatjes. Dit doe je omdat het deeg dan in het midden niet rijst.

Smeer de losgeklopte crème fraîche uit over het deeg en leg hierop de asperges. Verdeel de ham en de ringetjes bosui tussen de asperges. Breek de eieren op de plaattaart en bak in ongeveer 20/25 minuten gaar.

Maal er wat peper en zout over en serveer warm of lauwwarm, Eet smakelijk!

Tip: ook lekker met gerookte zalm of rauwe ham ipv achterham. Gebruik eens room- of geitenkaas ipv crème fraiche!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 12 gekookte witte asperges
  • 100 gram achterham
  • 4 eieren
  • 120 ml crème fraiche 
  • 1 eetlp melk
  • 2 stengels bosui
  • peper en zout
  • bieslook

Populair in dezelfde categorie