Eten wat de pot schaft!

Katsu curry

Hoofdgerecht
30-60 min
4 personen
lekker gezond!  warm  lactosevrij  Japanse keuken
Inleiding

Katsu curry is een gerechtje uit de Japanse keuken dat al een tijdje op mijn tocooklijstje stond. Lekker krokante kip met een heerlijke currysaus en rijst! Ik hou van curry, vooral als die niet al te pittig is. Meestal maak ik die met 'n currypasta (soms kant en klaar want lekker snel) maar voor deze katsu hoef je alleen een saus te maken. Niks moeilijks aan. Ik was alleen ff vergeten om kip te kopen maar had nog wel een beenhammetje in de koelkast liggen... Katsu dus, à la Hussemusse!

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Snijd de beenham in de lengte doormidden. Leg de ham met het snijvlak op de plank en snijd nogmaal in de lengte doormidden. Je hebt nu 4 langwerpige stukken ham. Kruid ze om en om met peper en 'n snufje zout. Zet even apart om op temperatuur te komen. 

Tip: Wil je liever chicken katsu maken snijd dan de kipfilet in de lengte doormidden en kruid die om en om met peper en zout.

Snipper de ui en de knoflook. Rasp de gember en de wortelen. Of (net wat sneller) doe alles bij elkaar in dat bakje van je staafmixer en hak fijn. 

Verhit een scheutje olie in een kookpannetje en fruit daarin de ui, knoflook, wortelen en het kerriepoeder ongeveer 5 minuten. Roer de bloem erbij en laat die nog een minuutje meebakken. Schenk dan beetje voor beetje de bouillon in de pan waarbij je steeds blijft roeren zodat er geeen klontjes komen. 

Roer de sojasaus en de honing door de saus en breng zachtjes aan de kook. Leg het laurierblaadje in de pan en zet 't vuur op klein. Laat de saus heel zachtjes een kwartiertje pruttelen en indikken. Roer dan de garam masala toe en laat nog 3 minuutjes staan. Ik heb daarna met de staafmixer de saus glad gemaakt maar dat hoeft niet persé. Proef...breng op smaak met peper en zout.

Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.

Als de saus staat te pruttelen zet je 3 bordjes klaar: 1 met bloem, 1 met geklutst ei en 1 met panko. Haal het vlees (of de kipfilet) eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door de panko.
Verhit een scheutje olie in een pan en bak het vlees aan alle kanten goudbruin en gaar. 

Snij het vlees in plakjes en leg de katsu met de currysaus op gekookte rijst. Serveer met een salade en wat zoet zure komkommer of bijv. sperzieboontjes. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 1 kleine beenham of
    2 kipfilets
  • 1 ei
  • paar eetlp bloem
  • peper en zout
  • panko of paneermeel
  • zonnebloemolie
  • rijst

Ingrediënten voor de saus: 

  • 1 ui
  • 2 cm verse gember of
    1 theelp gemberpoeder
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 grote of 2 kleine winterwortels
  • 1 eetlp kerriepoeder
  • 1/2 eetlp honing
  • 1 eetlp sojasaus
  • 1/2 eetlp garam masala 
  • 3 eetlp bloem
  • 600 ml kippenbouillon
  • 1 laurierblaadje

Populair in dezelfde categorie