Javaanse gehaktballetjes
Maak er soepballetjes van voor in de Indische tomatensoep, serveer ze als borrelhapjes of maak er burgers van! Mogelijkheden genoeg als je het gehakt op deze manier kruidt :D Perkedel djawa heten de balletjes officieel en ze zijn echt super lekker! Zeker in combinatie met het ketjapsausje ;)

We beginnen met de kruidenmix, de boemboe: Snij de ui en de knoflook heel fijn. Fruit deze dan in 't scheutje olie. Doe de kruiden erbij, bak zachtjes mee tot ze gaan geuren. Zet nu 't vuur uit, roer citroensap door en laat het kruidenmengsel even afkoelen.
Prak de gekookte aardappel heel fijn.
Neem een mengkom en doe daar het afgekoelde kruidenmengsel in. Klop hier de ketjap, de bruine suiker en het ei doorheen. Voeg aardappel en gehakt toe en kneed dit met je handen heel goed door elkaar. Gebruik eventueel een beetje paneermeel om er mooie balletjes van te kunnen draaien.
Draai van het gehaktmengsel niet al te grote balletjes. Formaat royale soepbal vind ik 't lekkerst. En dan krijg je er lekker veel en hoeven ze ook niet zolang te garen ;)
Zet de balletjes afgedekt met wat huishoudfolie ongeveer 2 uurtjes in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Daarna ga je ze bakken (niet teveel tegelijk) in een pan met een scheutje olie. Tip: Ook als je de balletjes in bijv. Indische tomatensoep gaat doen eerst even kort aanbakken en daarna pas in de soep.
Ga je de balletjes als hapje (of de burgers op een broodje) serveren maak er dan het ketjapsausje bij. Gewoon ff alle ingrediënten door elkaar mengen, easy! Eet smakelijk!
Of deel dit recept met je vrienden:
- 1 eetlp ketjap manis
- 2 theelp bruine suiker
- 350 gram rundergehakt
- 150 gram gekookte aardappel (koud)
- 1 ei
- beetje paneermeel
Ingrediënten voor de boemboe:
- 1 flinke ui
- 3 teentjes knoflook
- klein stukje trassi
- 1 theelp ketoembar
- 1/2 theelp djinten
- 1/2 eetlp citroensap
- 1 eelp sambal oelek
- peper & zout
- scheutje olie
Ingrediënten voor het ketjapsausje:
- 5 eetlp ketjap manis
- 1/2 eetlp limoensap
- 1/2 theelp djahé
- 1 fijngesnipperd sjalotje
- 1 geperst teentje knoflook
- 1 theelp sambal oelek