Eten wat de pot schaft!

Indische tomatensoep

auteur:Agnes van Son
Soep
> 1 uur
6 personen
warm  lactosevrij  Oosterse keuken
Inleiding

Het begon met een foto van een kopje Indische tomatensoep van Albert. Tja en van het een komt het ander en voor je het weet sta ik dan in mijn keuken te knutselen.
Uiteindelijk is het een mengelmoesje van verschillende recepten geworden. Al mijn 'proefkonijnen' vonden het een heerlijk goed gevuld soepie en of ik er maar niks meer aan wilde veranderen 

Tip: Als je nou niet zoveel tijd hebt (of liever geen verse tomaten wilt gebruiken) neem dan eens 3 blikken tomaten blokjes en iets minder water. Die hoef je niet te koken, alleen maar op te warmen en dat scheelt je dus ruim 1 uur! En hé, als je die trassi maar niks vindt laat je die er gewoon uit !

Bereiding

Pers de teentjes knoflook uit en meng die met de sambal, laos en 't stukje trassi. Neem een kleine koekenpan en bak dit prutje ongeveer 1 minuutje zachtjes in een scheutje olie. Doe de fijngesnipperde ui erbij, doorroeren en nog 2 minuutjes op klein vuur laten staan. En dan even apart zetten.

Kook de kip in 1 1/2 liter water met kipbouillonblokjes gaar. Haal de kip eruit (bouillon bewaren voor straks) en trek er met 2 vorken reepjes van (of snijd in kleine stukjes). Zet even apart.

Ik heb voor deze soep verschillende soort tomaten gebruikt. Waarom? Nou gewoon omdat ik die toevallig had staan ;) 300 gram snoeptomaatjes, 250 gram kleine trostomaatjes en 500 gram pruimtomaten. Die heb ik gewassen en in stukjes gesneden. De hele tomaat gebruikt en met schil en al verwerkt, ging prima!

Neem een hoge soeppan. Snij de tomaten in stukken, doe ze in de pan en zet het vuur dan op klein. Nog geen extra bouillon of water erbij doen, alleen de tomaten. Met een beetje peper en zout. Laat dit gerust 1 uurtje of zo staan pruttelen.

Roer dan de gefruite ui met de kruiden en 1/2 liter bouillon door de inmiddels zacht geworden tomaten. Laat nog 5 minuten doorkoken. Maak er dan met een staafmixer(of blender) een gladde soep van.

Voeg de rest van de kippenbouillon, de ketjap manis en de bruine suiker toe. Laat de soep nog even zachtjes doorkoken.

Kluts ondertussen in een kommetje de eieren met de koffiemelk, beetje peper en zout en de fijngesneden bieslook. Bak dit in 'n koekenpan met een scheutje olie tot een roerei. Niet te hard bakken, mag best nog een beetje zacht zijn.

Breek de plak noodles in kleine stukjes. Doe de kip met de noodles (of taugé) in de soep en laat nog 5 minuten staan. Roer even door en proef...nog iets meer pit dan nog wat extra sambal erbij, of mss nog een schepje bruine suiker? Smaken verschillen nou eenmaal ;)

Serveer de soep in een kom en strooi er dan wat roerei en gebakken uitjes over. Paar stukjes kroepoek erbij maakt het af.. :D Eet smakelijk!

Tip: Wie graag een extra gevulde soep wil hebben doet er nog wat Javaanse gehaktballetjes bij :)

 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur een bericht.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingredi├źnten
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 eetlp sambal oelek
  • 1 theelp laos
  • klein stukje trassi
  • scheutje zonnebloemolie
  • peper & zout
  • 1 flinke fijngesnipperde ui
  • 1 kg tomaten
  • 1 1/2 liter water
  • 3 kipbouillonblokjes
  • 150 gram kipdijfilet
  • 1 zakje noodles (75gram)
    of 100 gram taugé
  • 1 flinke eetlp bruine suiker
  • 2 eetlp ketjap manis
  • 2 eieren
  • scheutje koffiemelk/
    lactosevrije melk
  • paar sprietjes bieslook
  • gebakken uitjes (zakje)

Populair in dezelfde categorie