Eten wat de pot schaft!

Gepofte knoflook

Diversen
30-60 min
lekker gezond!  koud  vegetarisch  lactosevrij
Inleiding

Tot een paar jaar geleden gebruikte ik in een gerecht altijd verse of gedroogde knoflook. Maar toen ontdekte ik hoe lekker gepofte knoflook is! Door knoflook te poffen wordt deze veel zachter van smaak, beetje zoetig zelfs en "stinkt" een stuk minder :D

In mijn knoflooksoep gebruik ik zelfs meerdere bollen knoflook maar als je wat minder nodig hebt kun je de gepofte knoflook goed afgedekt in de koelkast ruim 1 week bewaren.

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. (hete luchtoven 165 graden)

Haal de buitenste losse schillen van de bol knoflook. Snijd met een scherp mes de bovenkant van de bol zodat je de teentjes van de knoflook ziet. Zet de bol op een stukje aluminiumfolie en schenk er wat olijfolie over. Bestrooi met peper en zout. De tijm of rozemarijn hoeft er niet perse over maar dat vind ik wel erg lekker. Vouw de alufolie goed over de knoflook en zet de bol 35 à 40 minuten in de warme oven.

Pas op voor de hete stoom als je het pakketje openmaakt! Laat de knoflook nog even afkoelen voor je verder gaat. De knoflook is door het poffen zacht geworden en de teentjes kun je er nu heel makkelijk uithalen met bijv. 'n theelepeltje.

Prak de knoflook fijn met een vork en verwerk de knoflookpuree in je gerecht. Hoeveel? Dat ligt eraan wat je gaat maken maar je gebruikt al snel een paar teentjes per gerecht, lekker en gezond!

Wat je allemaal met de gepofte/geroosterde knoflook kunt doen? Nou, met wat roomboter en groene kruiden erbij maak je er een heerlijke kruidenboter van.

Of meng wat van de knoflookpuree door  zelfgemaakte mayonaise en wat Griekse yoghurt voor een heerlijke knoflooksaus!

Of maak knoflook-olie en bestrijk daarmee dan eens een stukje gegrild vlees of kip.

Of roer wat knoflookpuree door de soep of door de jus. Mogelijkheden genoeg toch? :D Eet smakelijk!

Tip: Als je geen oven hebt kun je de knoflook ook roosteren in de airfryer. De smaak is vergelijkbaar met poffen maar 't gaat ff veel sneller. Je snijdt nu van de bol knoflook niet een kapje af maar snijdt de bol door midden. Ik zet de 1/2 bollen knoflook dan met het snijvlak naar boven in een klein ovenschaaltje. Schenk er olijfolie over en bestrooi de bol met de kruiden. Schaaltje gaat zo in de airfryer, er hoeft geen alufolie over. 10/15 minuten op 150 graden en klaar!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 1 bolletje knoflook
  • scheutje olijfolie
  • wat (zee)zout
  • vers gemalen peper
  • gedr. tijm en/of rozemarijn

Populair in dezelfde categorie