Eten wat de pot schaft!

Gebonden uiensoep

Soep
30-60 min
6 personen
lekker gezond!  warm  vegetarisch  lactosevrij
Inleiding

In huize Hussemusse eten wij best vaak soep. En dan het liefst een goed gevulde en/of gebonden soep. Dus toen ik bijna 2kg gesneden uien kreeg die binnen niet al te lange tijd op moesten was het de hoogste tijd voor een gebonden uiensoep. 

Ff 'n tip: Soep maak ik altijd voor een paar dagen tegelijk, dat kost nl weinig extra tijd. Meestal gaan er dan 'n paar bakjes in de vriezer voor op een dag met minder tijd of zin. 

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Smelt 1 klontje boter in een braadpan en bak de uien bruin. Zet het vuur dan op klein, doe de tijm in de pan en laat de uien heel rustig garen. Minimaal 30 minuten maar liever nog wat langer. Haal dan 2 soeplepels (ik bedoel zo'n opscheplepel) uien uit de pan en zet die apart. 

Zet het vuur weer wat hoger en voeg de wijn, worchestershire saus, bouillonblokjes en peper toe. Laat alles 5 minuutjes zachtjes pruttelen en zet 't vuur uit. Voeg 250ml water toe en maak met een staafmixer de uien helemaal glad. 

Smelt in een kookpan 1 klontje boter en roer de bloem er door. Laat 2 minuten zachtjes garen. Schenk, terwijl je blijft roeren, steeds een beetje water in de pan. Zorg dat er geen klontjes komen. Doe dan de uienpuree in de kookpan en schep goed om. Voeg de achtergehouden uien en laurierblaadjes toe en laat de soep nog 10 minuutjes heel zachtjes pruttelen. De laurierblaadjes mogen er nu uit. Proef... misschien nog wat extra peper en zout erbij?

Je zou de soep nu in een kom kunnen doen. Daarop dan een stukje stokbrood met kaas kunnen leggen en dat dan even onder de grill kunnen zetten zoals ik dat gedaan heb bij deze heldere uiensoep . Maar heel eerlijk.. ik vind dat niet zo makkelijk eten. Ik leg liever een opengesneden broodje kaas even in de oven en serveer dat langs mijn kop soep. Maar doe wat jij lekker vindtšŸ˜ƒ Eet smakelijk! 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediƫnten
  • 1,5 kg gesnipperde uien
  • 2x 1 flink klontje (room)boter
  • 3 eetlp bloem
  • 4 bouillonblokjes (voor 2 lt soep)
  • 1250 ml water
  • 1 flinke scheut (of een beetje meeršŸ˜‰) rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlp gedroogde tijm (of 'n paar takjes verse tijm)
  • 1 eetlp worchestershire saus
  • vers gemalen zwarte peper

Populair in dezelfde categorie