Eten wat de pot schaft!

Uiensoep

auteur:Agnes van Son
Soep
30-60 min
4 personen
warm  vegetarisch  lactosevrij  Franse keuken
Inleiding

Deze heerlijke herfstsoep heeft maar 1 nadeel... het snijden van die uien! Maar laat je daardoor niet tegenhouden, koop desnoods een zak met gesneden uien! Tis de moeite waard.
Tip: Ik heb deze soep met een beetje witte wijn gemaakt maar vervang je die door rode wijn dan wordt je soep nog net wat krachtiger. 

Bereiding

Maak de uien schoon en snijd ze in halve ringen. Grote uien snijd je nog een keer door. Snijd de teentjes knoflook in hele dunne plakjes. Verhit in een soeppan de boter en een flinke scheut olie. Zet het vuur op klein en bak de uien met de knoflook en de suiker heel zachtjes. En lang..wel 45 minuten. Dat lijkt misschien wel overdreven maar juist door ze zo langzaam te bakken krijgen ze extra smaak. Worden ze een beetje zoetig zelfs.

Zet het vuur nu hoger en bak de uien lichtbruin. Blijf wel roeren. 
Doe de bloem erbij en bak dit even mee. Blus af met de witte wijn. Laat pruttelen tot de wijn bijna verdampt is en voeg dan de sterke bouillon toe. Leg het laurierblaadje, rozemarijn en de tijm in de pan en houd de soep 'n 1/2 uurtje tegen de kook aan (sudderplaatje  )

Proef.. breng op smaak met versgemalen peper en worshestershiresaus. Als je ovenvaste kommen hebt vul ze dan met de soep. Leg in elke kop 1 stukje stokbrood en strooi er wat geraspte (oude)kaas over. Zet de soepkommen 2 minuutjes onder een warme grill en serveer direct. Zijn je soepkommen niet ovenvast rooster leg dan het brood met de kaas even onder de grill en daarna op je soep. Eet smakelijk!

 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 400 gram uien
  • 400 gram rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlp suiker
  • klont roomboter
    (of lactose vrije boter)
  • flinke scheut zonnebloemolie
  • flinke eetlp bloem
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 liter extra sterke vleesbouillon (of fond)
  • 1 laurierblaadje
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • worchestershiresaus
  • vers gemalen zwarte peper
  • optioneel: plakje stokbrood (of oud brood)
    handje geraspte oude kaas

Populair in dezelfde categorie