Eten wat de pot schaft!

Cha siu van kipdijfilet

Hoofdgerecht Hapje
30-60 min (wachttijd: 2.00 u)
2 personen
 warm  lactosevrij  Chinese - Indische keuken
Inleiding

Cha siu (of Char siu) is een Kantonees gerecht, heerlijk gekruid vlees met die typische rode kleur en het wat zoete rode sausje dat daar meestal bij geserveerd wordt.

Het recept van hussemusse cha siu heb ik een tijdje terug al geplaatst. Maar vandaag had ik niet zoveel tijd en ik wilde het ook eens anders doen. Namelijk met kipdijfilet en een potje Char Siu marinade van Lee Kum Kee als basis.

Ik ben eigenlijk niet van de pakjes en de zakjes maar aan deze marinade zijn geen extra smaakversterkers, kleurstoffen of conserveringsmiddelen toegevoegd dus ging ik voor makkelijk maar wel lekker :D

Je kunt de kipdijfilets in zijn geheel marineren maar je kunt ze ook in kleine stukjes snijden. Na het marineren rijg je ze dan aan spiesjes en bak je ze kort op de bbq of grill :D Heb je echt een superlekker en origineel sateetje!

Bereiding

Snij het sjalotje (of 'n kleine ui) en de knoflook fijn. Meng die met de rest van de ingrediënten in een kom en leg de kipdijfilets hier minimaal 2 uurtjes in. Mag ook gerust nog langer hoor, zelfs een hele nacht is geen probleem. Wordt dat kippetje alleen maar lekkerder van ;)

Haal de kip uit de marinade. Schraap de overtollige marinade er van af maar bewaar hem wel. Dit wordt straks je sausje. En dan, heel simpel: leg de filets op een bakplaat (bakpapiertje eronder leggen scheelt je een hoop schoonmaakwerk!) en bak ze in een voorverwarmde oven in 30 minuten op 180 graden mooi bruin. Of ga je toch voor de spiesjes en de bbq?

De overgebleven marinade warm je op met een extra lepel sojasaus, 2 eetlp tomatenketchup, 1 theelp maïzena en 'n kopje water. Laat de saus wel even doorkoken, er heeft tenslotte rauwe kip in gelegen.

Strooi er tot slot nog wat geroosterde sesamzaadjes of wat ringetjes bosui over over de kip cha siu. Eet smakelijk!

Tip: Marineer ipv kipdijfilets ook eens drumsticks. Voor 1 kg kip gebruik je dan 3 eetlp olie, 1 eetlp suiker, 1 flinke ui, 2 teentjes knoflook, 6 eetlp Lee Kum Kee Char Siu saus en 3 eetlp sojasaus. Deze hoeveelheid laat je dan minimaal 4 uur marineren. Daarna bakken in de oven (35-45 min.) of op de bbq.

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 400 gram kipdijfilet
  • 2 eetlp olijfolie
  • 1/2 eetlp suiker
  • 1 flinke teen knoflook
  • 1 sjalotje
  • 3 eetlp Char Siu saus
  • 1 eetlp sojasaus
  • voor garnering: sesamzaadjes of bosuitje

Populair in dezelfde categorie