Eten wat de pot schaft!

Cha siu met rode saus

Hoofdgerecht
30-60 min (wachttijd: 24.00 u)
4 personen
 warm  lactosevrij  Chinese - Indische keuken
Inleiding

De nr. 65 Cha siu (of Char siu) is een van mijn favoriete gerechten als we bij een Chinees restaurant gaan eten. Heerlijk gekruid vlees met die typische rode kleur en het zoete sausje dat daar bij hoort.

Dus toen ik een tijdje terug onze plaatselijke Chinees zijn deuren sloot had ik geen keus en moest ik gewoon proberen om dit zelf te maken. Het kost best wat tijd ivm het marineren en de gaartijd in de oven maar ojeee, wat is dit lekker!

Bereiding

Meng alle ingrediënten door elkaar voor de marinade. De rode foodcolouring is niet nodig voor de smaak, is puur om het vlees die rode kleur te laten krijgen.

Snijd de bovenkant van het vlees op een paar plaatsen in maar zorg er wel voor dat het één stuk blijft.

Neem een plastic zak met zipplock sluiting en doe het vlees daar in. Schenk de marinade erbij en zorg dat het vlees overal goed bedekt is. Zo, leg het vlees nu in de koelkast. Minimaal een paar uur maar liever nog 24 uur zodat de smaken helemaal in het vlees trekken.

En dan: Warm de oven voor op 200 graden.

Haal de overtollige marinade van het vlees en doe dit even in een steelpannetje. Leg een stuk bakpapier op het rooster van je oven en leg daar het vlees op.

Zet de temperatuur van de oven terug naar 170 graden en wacht.. Hoelang? Ja das een beetje afhankelijk van je oven.. ergens tussen 30 en 45 minuten. Kijk na 25 minuten even of het vlees door de marinade niet te snel bruin/zwart wordt.. zo ja, leg er dan een stuk bakpapier op dat je nat gemaakt hebt en laat het vlees rustig verder garen.

Kook de overgebleven marinade op met wat ketchup, beetje water en wat sambal. Gebruik een beetje maïzena om de saus wat dikker te maken. Serveer de saus over het vlees. Eet smakelijk!

Tip 1: En wil je eens wat anders? Op een van de foto's heb ik dezelfde marinade voor een beenhammetje gebruikt! Of rijg eens stukjes kipdijfilet uit deze marinade aan satéprikkers en leg die dan eens op de bbq..

Tip 2: Als je nou al die ingrediënten voor de marinade niet wilt aanschaffen maar wel wilt genieten van die heerlijke smaak, koop dan eens een potje Char Siu-saus van Lee Kum Kee (o.a. te koop bij AH en Jumbo). De smaak van deze saus lijkt heel erg op mijn marinade. Ik heb er deze kipspiesjes mee gemaakt   

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
 • 1 eetlp ketjap manis 
 • 1/2 eetlp soyasaus
 • 2 eetlp honing
 • 1 eetlp hoisinsaus
 • 1 eetlp shaohsing (Chinese kookwijn)
 • 1 theelp 5 kruidenpoeder
 • 1 theelp sesamolie
 • 5 geperste teentjes knoflook
 • 2 cm geraspte gemberwortel
 • 700 gram halskarbonade aan een stuk
 • optioneel: wat rode foodcolouring

Populair in dezelfde categorie