Zuurkoolschotel
Manlief is dol op zuurkool: Zuurkoolstamppot met rookworst, zuurkool met hamrolletjes, of gebakken zuurkool met hamlappen maar zeker ook op deze ovenschotel met gehakt en spekjes :D Deze schotel is goed voor te bereiden dus prima voor op een drukke dag.
Kook de aardappels in wat water. Giet ze af en stamp ze met 1 eetlp. boter en een scheutje melk tot een puree. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en wat grove mosterd.
**Spoel de zuurkool met lauw water af en kook die ongeveer 5 minuten in een klein beetje water. Giet het water af.
Bak ondertussen de spekjes uit en het gehakt rul. Maal er wat peper over en roer ze door elkaar. Neem een ovenschaal en leg het gehakt met de spekjes op de bodem.
Daarop komt de zuurkool. Als je dat lekker vindt leg je er nu kleine stukjes appel of ananas op. Tot slot nog een laagje aardappelpuree. Daarbovenop wat kleine stukjes boter en een beetje paneermeel voor een krokant korstje.
Tot zover kun je alles voorbereiden. Nu hoeft de schotel alleen nog in de oven: 15 min. op 200 graden (heteluchtoven op 180 graden) als er alleen een lekker korstje op hoeft. Als je de schotel al eerder gemaakt had en nu gaat opwarmen zet je die afgedekt 20 minuten op 180 graden in de oven (hetelucht op 165) en daarna nog 15 minuten zonder de deksel voor 't krokante korstje. Eet smakelijk!
** Zuurkool is best licht verteerbaar maar toch kan niet iedereen er evengoed tegen. Om de zuurkool iets "vriendelijker" voor de darmen te maken spoel ik deze altijd eerst even onder warm water af voordat ik die ga koken.
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 750 gram geschilde aardappelen
- klontje (lacosevrije) roomboter + 1 eetlepel boter
- scheutje warme (soja) melk
- 500 gram zuurkool
- 400 gram rundergehakt
- 125 gram magere spekjes
- vers gemalen peper
- beetje paneermeel
- stukjes appel of ananas
- lepeltje (grove) mosterd