Eten wat de pot schaft!

Yoghurt sinaasappelcake

Nagerecht Bij de koffie
< 30 min (wachttijd: 3.30 u)
8 personen
lekker gezond!  koud  vegetarisch  Nederlandse keuken
Inleiding

Het begon met een paar bruine bananen en wat navelsinaasappels die tóch niet zo sappig waren als de verkoper had beloofd.. Nee, weggooien was geen optie dus ik ging iets bakken! Nou heb ik al vaker bananen cupcakes gemaakt maar ik wilde wat anders. En dan niet iets zoets maar wel echt heel lekker! Het resultaat is een gezond taartje met een bodem van bananenbrood en daarop een laag met Griekse yoghurt waar die sinaasappels in gingen. Lekker als ontbijt of verantwoord tussendoortje!

lekker gezond lekker gezond
Bereiding
Kookstand Uit

Verwarm de oven voor op 180graden boven/onderwarmte. Vet je bakvorm in of bekleed met bakpapier. Ik heb hele fijne bakvormen van Tala (is geen sponsoring, heb ze ooit zelf gekocht) en die hoef je niet in te vetten, ideaal👌.

Prak 2 overrijpe bananen (hoe bruiner de schil hoe zoeter de banaan!) en mix daar de eieren doorheen. Doe dan de rasp van 'n flinke sinaasappel, 't zout, kaneel en bakpoeder erbij en meng goed. Spatel tot slot het amandelmeel erdoor.

Doe dit beslag in de bakvorm en bak de cakebodem in het midden van de oven op 180 graden in ongeveer 35 minuten gaar. Test met een satéprikker: als de prikker schoon uit de cake komt is ie gaar. Haal uit de oven en laat in de vorm helemaal afkoelen. 

Week de gelatine ongeveer 15 minuten in koud water.

Doe de Griekse yoghurt met 2 eetlp honing in een mengkom. Proef even of jij het zo zoet genoeg vindt.. Rasp de sinaasappel en doe de rasp bij de Griekse yoghurt.

Pers nu de 2 sinaasappels uit. (je hebt ongeveer 150 ml sap nodig) Verwarm het sap in een steelpannetje tot lauw. Haal van het vuur. Roer de geweekte blaadjes gelatine met aanhangend water een voor een door het lauwe sinaassap tot ze opgelost zijn. Hou 1/4 van het sap apart en meng de rest voorzichtig door de yoghurt.

Schenk het Griekse yoghurt/sinaasappel mengsel in de bakvorm op de afgekoelde bananencake bodem. Laat 5 minuten rusten en schenk dan de rest van het sinaasappelgelei over de Griekse yoghurt. Ga met een vork over de bovenkant vd yoghurt. De gelei wordt zo goed verdeeld maar blijft bovenin het yoghurtmengsel. 

Dek af met huishoudfolie en zet minimaal 3 uur in de koelkast. 

Serveer met wat muesli met gehakte noten. Eet smakelijk! 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten

Ingrediënten voor de bodem:

  • 2 rijpe bananen
  • 2 eieren m
  • 1/4 theelp zout
  • 2 theelp kaneelpoeder 
  • 2 theelp bakpoeder
  • 140 gram amandelmeel
  • 1 grote sinaasappel 

Ingrediënten voor het yoghurtmengsel:

  • 500 gram Griekse yoghurt
  • 7 blaadjes gelatine 
  • 2 eetlp honing
  • 1 grote sinaasappel 
  • handje cruesli met noten of gem.noten

Populair in dezelfde categorie