Eten wat de pot schaft!

Yoghurt bosbessen cake

Nagerecht Bij de koffie
< 30 min (wachttijd: 1.00 u)
10 personen
 koud  vegetarisch  Nederlandse keuken
Inleiding

Een plakje zelfgebakken cake bij de koffie of thee valt hier thuis goed in de smaak. Punt is alleen dat ik niet zo'n zoete kauw ben als de rest, ik vind gebak al snel erg zoet. 

Cake met minder suiker dus. Maar wel met volop smaak! En das gelukt! De combi van blauwe bessen met yoghurt zorgen voor een perfect tussendoortje.

Bereiding

Warm de oven voor op 160 graden.

Vet de cakevorm in en/of bekleed die met bakpapier. 

Mix in een grote kom de suiker met de eieren, gesmolten boter,  yoghurt, citroenrasp en vanille extract goed door elkaar. Voeg dan het gezeefde bakmeel toe en mix kort tot een glad beslag. 

Spoel de blauwe bessen af met koud water en droog voorzichtig met wat keukenpapier. Hou 2 eetlp bessen apart voor garnering van je cake en bestrooi de rest van de bessen met de bloem. De bloem om de bessen zorgt ervoor dat ze tijdens het bakken niet allemaal naar de bodem van je cake zakken. 

Schep de blauwe bessen voorzichtig door het deeg. Giet nu het beslag in de cakevorm en bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar in het midden van de oven. Let op, elke oven is anders. Test met een houten saté prikker (dan blijft die schoon als je in het midden van de cake prikt) of de cake gaar is.

Haal de cake uit de oven en laat hem 10 minuutjes in de vorm afkoelen. Daarna mag je de cake omkeren en op een rooster verder laten afkoelen. 

Snijd de afgekoelde cake in 10 plakken, bestrooi met de apart gehouden bessen en wat poedersuiker. Eet smakelijk! 

Tip: bewaar de afgekoelde cake (max.5 dagen) luchtdicht op kamertemperatuur. Wil je ze toch wat langer bewaren dan kun je de plakjes het best even invriezen. 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 125 gram fijne suiker 
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram gesmolten boter
  • 140 gram Griekse yoghurt
  • 2 eieren (op kamertemperatuur)
  • snufje zout
  • 2 thlp citroensuiker (potje) of rasp van 1/2 bio-citroen
  • 1 thlp vanille aroma
  • 150 gram blauwe bessen
  • 1 eetlp bloem of zelfrijzend bakmeel
  • poedersuiker

Populair in dezelfde categorie