Wrap met zoete aardappel en gemarineerd gehakt
Het begon met het idee voor een traybake met kip, prei en zoete aardappel. Ik dacht echt dat er nog kip in de koelkast lag maar dat bleek gehakt te zijn... Omdat de marinade inmiddels klaar was heb ik geheel à la Hussemusse het gehakt daarin gedaan. De zoete aardappel sneed ik in dunne schijfjes ipv stukjes en dat pak volkoren tortilla's in de voorraad kast kwam ineens van pas!



Rasp de teentjes knoflook en het sjalotje. Meng dit met de sojasaus, sesamolie, mirin, suiker en de zwarte peper tot een marinade. Doe het gehakt in een plat schaaltje. Maak het gehakt met een vork een beetje los maar niet helemaal fijn. Het is de bedoeling dat je stukjes houdt. Schenk daar dan de marinade over. Dek af en zet minimaal 1 uur in de koelkast (langer mag altijd).
Tip: vervang het gehakt voor stukjes kipdijfilet.
Was in die tijd de zoete aardappels, de schil mag er gerust aan blijven. Snij de zoete aardappel met een mandoline (of een scherp mes) in dunne plakjes en doe die in een schaaltje. Schenk er een flinke scheut olijfolie over, kruid met wat peper. Hussel ze met je handen goed door elkaar zodat alle plakjes een laagje olie hebben. Maak stapeltjes van de plakjes en leg ze op hun kant als een soort waaier in een kleine ovenschaal. Ik heb de zoete aardappelschijfjes gebakken in een airfryer, 20 minuten op 180 graden. (in de oven zou ik 35 minuten op 200 graden doen)
Maak een tomatensalade door de tomaatjes in 4en of 6en te snijden en de bosuitjes in ringen. Meng met een scheutje olijfolie en wat peper.
Verhit een scheutje olijfolie in een anti-aanbakpan en bak hierin het gehakt op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat het gehakt niet helemaal rul bakt maar dat je stukjes houdt.
Bak of grill de tortilla's. Beleg de tortilla's met de plakjes zoete aardappel. Bestrooi die met wat chiliflakes. Daarop leg je een handje rucola en tomatensalade. Daarop komt het gehakt.
Drizzle een beetje kewpie mayonaise over het geheel en bestrooi tot slot met wat geroosterde sesamzaadjes en nog wat ringetjes bosui. Eet smakelijk!
Tip: Geen Japanse mayo in huis? Meng dan wat frietsaus (of Griekse yoghurt) met een paar druppels maggie en citroensap en gebruik dat.
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 1 theelp vers gemalen zwarte peper
- 1 eetlp suiker
- 1 eetlp mirin
- 1 theelp sesamolie
- 50 ml sojasaus
- 3 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- 300 gram gehakt (of kipdijfilet)
- 5 zoete aardappels (van ongeveer dezelfde dikte)
- flinke scheut olijfolie
- peper en zout
- paprikapoeder
- 200 gram kleine trostomaten
- 2 stengels bosui
- 60 gram rucola
- geroosterde sesamzaadjes
- chiliflakes
- kewpie mayonaise