Worstenbroodjes
Brabant en worstenbroodjes zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We eten ze regelmatig bij de lunch of zomaar bij n kop koffie. Maar dan moeten ze dus wel lekker zijn, niet van die droge fabrieksdingen uit de supermarkt! Daar komt nog bij dat, als iedereen hier thuis er een (of 2) wil, ze ook nog lactosevrij moeten zijn. Maar wel lekker dus..
Tip: Als de worstenbroodjes niet lactose vrij hoeven te zijn kun je de havermelk vervangen door 250 ml melk en de margarine door 100 gram roomboter!
We maken eerst de worstjes zodat die goed kunnen opstijven in de koelkast. Doe alle ingrediënten hiervoor in een kom en kneed ze door elkaar. Maak 20 worstjes van 40-45 gram en ongeveer 10 cm lang van het gehaktmengsel. Dek af met huishoudfolie en zet in de koelkast. Tip: ik heb de chef's gehaktkruiden uit zo'n blikje van Euroma gebruikt maar neem wat je hebt staan.
Verwarm de havermelk tot lauwwarm.
Doe alle ingrediënten voor de broodjes, behalve de havermelk, in de kom. Zet de keukenmachine op de laagste snelheid aan en meng de ingrediënten rustig. Zet de keukenmachine hoger, schenk ongeveer 260 ml van de lauwwarme havermelk bij de bloem en meng met de deeghaak tot een soepel elastisch deeg.
Het deeg mag niet meer plakken aan de kom en moet een beetje elastisch aanvoelen. Als je een beetje van het deeg pakt moet je een vliesje ervan kunnen trekken. Als het deeg te droog is doe je er nog een beetje havermelk bij. Bij mij was 7 minuten kneden op rustige stand voldoende.
Dek het deeg in de kom af met een schone theedoek en zet dit 10 minuutjes op een warme plek (bijv. bij een radiator).
Na die 10 minuutjes hoeft je het deeg niet opnieuw te kneden. Verdeel het deeg in 20 porties van 40-45 gram. Hiervan gaan we bolletjes maken (opbollen) en dat t doe je zo: leg een stukje deeg op je werkblad en plaats je handpalm hier als een soort kommetje overheen. Beweeg je duim en je pink naar elkaar toe tijdens het rollen en draai het deeg stevig rond tot je een mooi bolletje hebt. Leg het bolletje dan op een bakplaat met bakpapier. Dit doe je 20 keer. Tip: Lastig? Als je het graag wilt zien hoe opbollen precies gaat, hiervan staan heel veel filmpjes op internet.
Dek de deegballetjes af met een schone theedoek en laat ze 30 minuten rusten. Koffiepauze?
Haal de worstjes uit de koelkast.
Bestrooi 't aanrechtblad met een klein beetje bloem en druk de bolletjes met platte hand of een deegrol uit tot je een ovaal plakje deeg hebt van ongeveer 12 cm. Iets groter dus dan het worstje.
Leg het worstje op het deeg en vouw de zijkanten van het deeg net over de uiteinden van het worstje. Duw het deeg aan de bovenzijde over het worstje tegen de onderzijde en sluit zo het broodje. Rol het broodje een paar keer heen en weer zodat 't deeg goed tegen elkaar dicht zit en je een mooi broodje hebt.
Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Ik leg maximaal 10 worstenbroodjes op 1 bakplaat zodat ze niet tegen elkaar bakken. Laat de broodjes nog ongeveer 60 minuten afgedekt op een warme plek rijzen.
Warm de oven voor op 220 graden boven en onder warmte. Klop in een schaaltje het ei los met 1 eetlp havermelk. Bestrijk hiermee de worstenbroodjes voordat ze de oven in gaan. Ik bak ze ongeveer 15 minuten, dan zijn ze mooi bruin en gaar. Maar iedere oven is anders dus blijf erbij. Eet smakelijk!
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
Voor het deeg:
- 500 gram bloem
- 280 ml havermelk
- 65 gram margarine
- 1 zakje gist (7gram)
- 10 gram zout
- 8 gram basterdsuiker
Voor bestrijken van het deeg:
- 1 ei
- 1 eetlp havermelk
Voor de worst:
- 800 gram 1/2om gehakt of saucijsjes
- 1 ei
- 2 theelp mosterd
- paneermeel
- peper & zout
- gehaktkruiden