Eten wat de pot schaft!

Witlofsoep

Soep
< 30 min
4 personen
 warm  vegetarisch  lactosevrij  Nederlandse keuken
Inleiding

Ik hou van witlof. Heerlijk met ham en kaas uit de oven maar dus ook als soep. Manlief is niet zo'n witlof fan maar deze soep viel bij hem toch wel heel goed in de smaak! Heerlijk zacht van smaak en, ook niet onbelangrijk, je hebt gelijk een flinke portie groenten binnen. 

Bereiding

Snij de prei en de knoflook in kleine stukjes. Verwarm een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit hierin de prei met de knoflook. Heel zachtjes, niet bruin laten worden.

Snij de witlof in de lengte doormidden en verwijder de harde kern. Snij de rest van de witlof in kleine stukjes. Hou 4 eetlepels witlofstukjes apart en doe de rest bij de prei. Laat ongeveer 5 minuutjes mee stoven.

Schil de aardappel en snij deze in kleine blokjes. Doe die samen met de bouillon bij het witlof/preimengsel en laat zachtjes koken tot de aardappel gaar is. Pureer de soep met een staafmixer mooi glad.
Voeg nu de honing, de mosterd en de crème fraîche toe. Laat even goed doorwarmen en proef... breng als dat nodig is de soep op smaak met wat peper en zout. 

leg in elke soepkom een lepel van de achtergehouden witlofstukjes en schep daar de witlofsoep op. Garneer met krokant gebakken ontbijtspek, of stukjes ham, wat gekookt ei of mss wat gerookte zalm? Liefhebbers van kaas roeren er wellicht liever wat geraspte kaas door, allemaal goed :) Smakelijk eten!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 500 gram witlof
  • het witte gedeelte van een prei
  • 800 ml groentebouillon
  • 1 flinke aardappel
  • 200 ml (lactosevrije) crème fraîche
  • 1/2 eetlp milde mosterd
  • 1 eetlp honing
  • teentje knoflook
  • peper & zout
  • scheutje olijfolie

voor garnering:

  • 1 hardgekookt ei 
  • plakjes uitgebakken ontbijtspek, ham
    of gerookte zalm

Populair in dezelfde categorie