Vietnamees varkensvlees
Deze Vietnamese stoofschotel is door de combinatie van kruiden geen doorsnee Aziatisch gerecht. Vooral de steranijs heeft een typische smaak. Wij houden ervan maar als je de smaak nog niet kent zou ik er voorzichtig mee zijn, kan snel overheersen. Gebruik er dan niet teveel van, neem bijv. 1/2 steranijs of bij twijfel gewoon weg laten ;)
Tip: Deze schotel heb ik gemaakt in de slow cooker. Dan gebruik je meer kruiden dan wanneer je het op je fornuis of in de oven maakt.
Let op: Gebruik bij bereiding in oven of op fornuis ietsje minder kruiden en 250ml bouillon!
Snij de ui en de knoflook heel fijn. Schil en rasp de gember. Snij het vlees in blokjes van 2x2cm. Strooi er wat peper (geen zout want de vissaus is erg zout) over en bak ze in wat olie aan alle kanten bruin.
Voeg de uien, knoflook en gember toe en bak kort mee. Roer de sambal, ketoembar, 5 kruiden poeder en de bruine suiker erdoor en laat 1 minuutje zachtjes bakken. Meng de ketjap, Shaohsing, vissaus en de bouillon goed door elkaar en doe deze saus bij het vlees. Roer 1 keer goed om en leg de steranijs erbij.
En dan is het wachten... Hoe lang? Als ik veel tijd heb maak ik dit gerecht graag in mijn slow cooker, die gaat dan zeker 5 uur low :)
Maak je dit in 'n pan op het fornuis (wel een sudderplaatje gebruiken!) duurt het zo'n 2 1/2 uur, en in de oven op 120 graden 3 uurtjes.
En dan... is het vlees super gaar, kun je het heel makkelijk met 2 vorken een beetje uit elkaar trekken en heb je ineens een heerlijke pulled pork! Super lekker bij nasi of bami. Maar ook bij gebakken aardappeltjes en wat salade. Of op een knapperig broodje :D Eet smakelijk!
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 800 gram hamlappen
- peper
- 2 flinke uien
- 4 teentjes knoflook
- 2 cm verse gember
- 1/2 eetlp sambal oelek
- 2 theelp ketoembar
- 2 theelp 5-kruidenpoeder
- 3 eetlp bruine suiker
- 1 dl ketjap manis
- 2 eetlp Shaohsing (Chinese kookwijn)
- 2 eetlp vissaus
- 1 dl bouillon (slowcooker) of 250 ml bouillon (oven/pan)
- 1 steranijs
- scheutje zonnebloemolie