Eten wat de pot schaft!

Venkelsoep met rivierkreeftjes

auteur:Agnes van Son
Soep
30-60 min
4 personen
lekker gezond!  warm  Nederlandse keuken
Inleiding

Ik had me al zovaak voorgenomen om venkelsoep te maken dus toen ik venkel bij de groentenboer op de markt zag liggen moest ik die gewoon meenemen. De visboer had rivierkreeftjes meegebracht dus die gingen ook mee naar huis. Net als dat bakje garnalen en 'n stukje gerookte zalm trouwens. Tijd om te gaan knutselen in de keuken!

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Snijd de prei in de lengte doormidden en snijd er daarna plakjes van. Spoel ze goed af met koud water zodat er geen zand meer in zit. Plet het teentje knoflook en snijd grof.
Spoel de venkel goed af onder koud water. Snijd het loof eraf en bewaar dat voor straks. Snijd een klein stukje van de onderkant van de knol, dat gebruik je niet. Snijd de rest van de knol helemaal in stukjes. Schil de aardappel en snijd in kleine stukjes. 

Tip: Als je koolhydraatarm eet laat dan de aardappel gewoon weg. De soep wordt dan ietsje minder gebonden maar nog steeds erg lekker.

Verhit een scheutje zonnebloemolie in een kookpan en fruit daarin de prei en de knoflook. Doe de aardappel en de venkel in de pan en laat nog even staan.

Schenk bouillon erbij en roer om. Leg de tijm, steranijs, laurier en kruidnagel in de bouillon en breng aan de kook. Tip: prik de kruidnagel door het laurierblad dan kun je hem straks makkelijk terugvinden. 

Kook de groenten in ongeveer 20 minuten gaar in de bouillon. Haal de kruiden eruit en zet de staafmixer in de soep. Mix net zolang tot dat je een mooie gladde soep hebt. Zet nog even terug op laag vuur. Tip: Voor een super gladde soep haal je de soep door een zeef...

Snijd de basilicumblaadjes fijn. Rasp de schil van een 1/2 sinaasappel. Meng rasp, basilicum, 2 eetlepels van de room en een beetje peper door de rivierkreeftjes. Tip: Als je niet van rivierkreeftjes houdt vervang die dan door bijv. garnalen of een beetje zalm.

Snijd de sinaasappel doormidden. Pers een helft uit en roer het sap en de rest van de room door de soep. Proef...en breng op smaak met wat peper en zout.

Snijd van de andere helft van de sinaasappel 4 plakken van 1/2 cm dik. Snijd de schil en het witte eraf en snijd elke plak in 4en. 

Serveer de soep met de stukjes sinaasappel en een lepel rivierkreeftjes. Garneer met het venkelloof. Lekker met een sneetje geroosterd brood met roomboter! Eet smakelijk!


 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 2 venkelknollen
  • 1 grote aardappel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 prei, wit/lichtgroene deel
  • 800 ml kipbouillon
  • 125 ml (kook)room
  • 1 grote sinaasappel
  • 1 blaadje laurier
  • 1 kruidnagel
  • 1 steranijs
  • 1 takje tijm
  • 200 gram rivierkreeftjes of 
    gerookte zalm of garnalen
  • 10 blaadjes basilicum of 
    10 blaadjes munt
  • peper en zout

Populair in dezelfde categorie