Venkel met kip
Venkel is zo'n groente waarvan ik vroeger dacht: wat moet ik daar nu mee? Inmiddels weet ik beter en maak ik regelmatig venkelsoep of deze schotel met kip
Snijd de kipdijfilet in stukken en kruid die royaal met peper en n snufje zout. Bak ze dan in een scheutje olie of klontje boter om en om bruin (hoeven nog niet helemaal gaar te zijn) in een hapjespan. Haal de kip uit de pan en leg even apart.
Snijd de ui grof en de knoflook in dunne plakjes. De venkel (schillen hoeft niet, alleen goed afspoelen) snijd je eerst in de lengte doormidden en daarna gaat die in plakjes. Niet te dik, 1/2 cm ofzo.
Doe een extra scheutje olie in de hapjespan en bak hierin de ui op hoog vuur. Niet te lang hoor, 2 minuutjes is genoeg. Zet dan het vuur middelhoog en schep de venkel door de ui. Laat dit 5 minuten zachtjes bakken terwijl je af en toe omschept. Doe dan de knoflook erbij en schep nogmaals om. Laat alles nog 1 minuutje bakken en blus dan af met de rosé (of witte wijn).
Schenk het water in de pan en verkruimel het bouillonblokje erover. Leg de stukjes kip en de takjes rozemarijn in de pan. Deksel op de pan en laat t geheel zo'n 15 minuutjes zachtjes pruttelen. De venkel zal dan beetgaar zijn. Haal de takjes rozemarijn er nu uit. Voeg de crème fraiche en t citroensap toe en schep alles nog een keer om. Laat nu met de deksel van de pan nog 10 minuutjes pruttelen en proef....
Lekker met aardappeltjes uit de oven of bijv. pasta. Garneren met de takjes rozemarijn en eventueel wat geroosterde pijnboompitjes! Eet smakelijk!
Tip: Heb je geen verse rozemarijn neem dan 1 theelp gedroogde. Wil je liever geen wijn gebruiken? Laat die dan weg en gebruik wat meer water.
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 400 gram kipdijfilet
- 3 venkels
- 150 ml rosé of witte wijn
- 150 ml warm water
- 1 kipbouillonblokje
- 1 flinke ui
- 2 teentjes knoflook
- 100 ml crème fraiche
- 2 takjes rozemarijn
- Vers gemalen zwarte peper
- 1 eetlp citroensap
- scheutje zonnebloemolie