Eten wat de pot schaft!

Varkensstoofvlees

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht
< 30 min (wachttijd: 3.30 u)
5 personen
 warm  Nederlandse keuken
Inleiding

Dit varkensstoofvlees heb ik gemaakt in de slowcooker maar met hetzelfde gemak maak je het in een braadpan. En hou je nou niet van varkensvlees, vervang dat dan door rundvlees of kipdijfilet. De saus past nl prima bij alledrie! šŸ˜€

Bereiding

Snijd het varkensvlees in hapklare stukjes. Bestrooi ze met versgemalen peper en een snuf zout. Laat het vlees 1/2 uurtje op temperatuur komen. 

Maak intussen de uien en de knoflook schoon en snijd ze grof. Als je graag pittig stoofvlees wilt snijd je de Spaanse peper met pitjes en al in stukjes. Heb je het liever wat milder dan laat je de pitjes eruit. 
Zet een kopje espresso en verkruimel de chocola hierin zodat die oplost.

Verhit een beetje olie (of 'n klontje boter) in een pan en fruit de ui, knoflook en de peper op laag vuur tot die zacht zijn. Doe dan de tomatenpuree en het kaneelpoeder erbij en laat dit 1 minuutje heel zachtjes meebakken. Schenk het bier erbij, roer goed door en haal de pan van het vuur. 

Schenk het mengsel over in een mengbeker. Doe ook de chocolade-koffie erbij en maak er met je staafmixer een gladde saus van. 

Bak de stukjes varkensvlees met wat olie of boter in een braadpan lichtbruin. Probeer niet teveel vlees in een keer te bakken anders kook je het ipv het te bakken  Doe het vlees over in de slow cooker en schenk de saus erover. Ik heb mijn slow cooker ruim 6 uur op low gezet. Of zet hem 4 uur op high. Dan is het vlees echt mooi zacht. Maar houd het zelf een beetje in de gaten, niet elke slow cooker is hetzelfde. 

Lekker bij stamppot, gekookte of gebakken piepers maar ook op een broodje, bij pasta of frietjes! Gewoon bij alles eigenlijk dus  Eet smakelijk!

Tip:  Als je dit stoofvlees liever in de braadpan op je fornuis wilt maken kan dat natuurlijk ook, geen probleem. Schenk dan de saus bij het gebakken vlees en laat het geheel heel zachtjes sudderen tot het gaar is. Sudderplaatje onder je pan is slim. Als je merkt dat er teveel saus verdampt schenk er dan een beetje water bij.

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediƫnten
  • 800 gram varkensvlees of kipdijfilet
  • 2 rode uien
  • 2 flinke teentjes knoflook
  • 1 Spaanse peper
  • 1 theelp kaneel
  • 1 blikje tomatenpuree (70gr.)
  • 250 ml bier
  • 50 gram pure chocolade
  • 1 kopje espresso
  • Vers gemalen peper 
  • Snuf zout
  • 1 blokje voor 1/2 liter bouillon

Populair in dezelfde categorie