Eten wat de pot schaft!

Varkenshaas met pruimen en marsala

Hoofdgerecht
< 30 min (wachttijd: 2.30 u)
5 personen
 warm  lactosevrij  Nederlandse keuken
Inleiding

Met varkenshaas is het altijd opletten dat het niet droog wordt. Nou, dat gaat met dit recept niet gebeuren. Je moet wel ff geduld hebben want je oven gaat 't werk doen. Of je slowcooker, dat kan ook. Ik heb dit keer een scheutje marsala gebruikt. Dat heeft wat weg van sherry en kun je daardoor vervangen als je geen marsala in huis hebt. Trouwens ook door droge witte wijn! Welke van de 3 je ook gebruikt, het is een heerlijke combinatie met de zoete smaak van de pruimen. 

Bereiding

Warm de oven voor op 150 graden. (Hete luchtoven op 135 graden)
Laat de pruimen uitlekken maar bewaar het sap. Als er nog pitten in zitten haal die er dan uit. Meng in een kommetje het pruimensap met de bouillon, honing, marsala en tijm. Zet even apart.

Snijd de ui in 1/2 ringen, de knoflook fijn en de champignons in 4en. Snijd de varkenshaasjes in niet te grote stukken, 2x2 of zoiets. Strooi er lekker wat peper en 'n klein beetje zout over. Doe de bloem in een bakje en hussel de stukjes vlees er door heen. 

Verhit de olie in een braadpan en bak de stukjes snel en op hoog vuur om en om bruin. Je kunt dat het best in 2 delen doen anders kook je het vlees ipv dat je het bakt. Haal de stukjes varkenshaas dan uit de pan en zet even apart. Fruit de ui met de knoflook in het achtergebleven braadvet. Voeg de champignons toe en bak die een paar minuten mee.

Waarschijnlijk is er nog wel wat bloem achter gebleven in het bakje. Klop dat door het bouillonmengsel. Als er geen klontjes meer in zitten schenk je dit bij de champignons en warm het geheel op tot lauwwarm.

Ik doe nu het vlees in mijn tajine (ovenschotel met deksel is ook prima) maar als je je braadpan (deksel erop) in de oven wil zetten kan dat ook. Schenk vervolgens de lauwwarme "champignonsaus" over het vlees en leg de pruimen erbij. Mijn tajine heeft daarna 2 1/2 uur in de oven gestaan op 150 graden.

Strooi er wat peterselie over en serveer met bijv. rijst of aardappelpuree. Eet smakelijk!

Tip: Wil je het gerecht in je slowcooker maken volg dan gewoon het recept. Zet de slowcooker ongeveer 5 uur op low. Kijk dan of de saus niet te dun is. Strooi er anders nog 1 eetlepel bloem over, roer door en laat nog 15 minuutjes staan

 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 350 gram pruimen op sap (pot of blik)
  • 60 gram bloem
  • snufje zout
  • vers gemalen peper
  • 650 gram varkenshaas
  • scheutje zonnebloemolie
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 250 gram champignons
  • 1 dl marsala, sherry of witte wijn
  • 2 1/2 dl bouillon
  • 1 eetlp honing
  • 2 theelp gedroogde tijm

Populair in dezelfde categorie