Eten wat de pot schaft!

Varkenshaas met champignonsaus en haricot verts

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht
< 30 min (wachttijd: 0.30 u)
4 personen
warm  lactosevrij  Nederlandse keuken
Inleiding

Het werd een super gezellige kook-middag! Die avond verzorgden Alex en ik een familie dinertje met 5 kleine gerechtjes. Glaasje prosecco met een amuse bij binnenkomst.

Wat later het voorgerechtje, een kopje soep, een vis- of kipgerechtje, een vleesgerechtje en een cheesecake-toetje. Kwestie van goed plannen en kleine, niet te ingewikkelde gerechtjes maken die er ook nog lekker uit zien! Het oog wil tenslotte ook wat :D

Het vleesgerechtje van die dag was een varkenshaasje met champignonsaus, rolletje haricot verts met katenspek en aardappelgratin of Franse frietjes.
Hoeveelheid is voldoende voor 6 personen als klein gerechtje of voor 4 pers. als normale portie.

Bereiding

Haal de varkenshaas een 1/2 uurtje voor bereiding uit de koelkast om op temperatuur te komen. Warm de oven voor op 180 graden.

Maak de boontjes schoon en kook ze in ongeveer 5 minuutjes net beetgaar. Giet af en spoel ze af met koud water. Maak rolletjes: stuk of 8 boontjes met 2 plakjes katenspek. Leg ze in een ovenschaal.

Als dat gedaan is beginnen we met de champignonsaus. Snipper de ui en de knoflook fijn. Fruit die in de boter. Snijd ondertussen de champignons in plakjes. Doe ze bij de uien en bak even mee. Meng de maïzena met het water en doe dit al roerende bij de champignons. Voeg tijm, wat peper en zout en de marmite toe, roer door en laat even pruttelen.
 
* Heb je geen marmite (ook lekker op een boterham met kaas of als extra smaakmaker in de soep!) kruimel dan een 1/2 bouillonblokje over de saus. Schenk er de room bij en laat het geheel even inkoken.
 
Bestrooi de varkenshaas met versgemalen peper en een snufje zout. Smelt het klontje boter in een braadpan en schenk de olie bij. Laat goed warm worden en bak hierin het vlees lichtbruin. Paar minuten aan elke kant is genoeg.
 
Leg het vlees dan in een ovenschaal, smeer een klein beetje mosterd aan de bovenkant en zet 10 minuten in de oven op 180 graden.
 
Haal de ovenschaal uit de oven, dek het vlees af met een stuk aluminiumfolie en laat het 10 minuten buiten de oven rusten. 
Zet nu de ovenschaal met de haricot verts rolletjes in de oven.
 
 
Roer nog een keer door je champignonsaus en zorg dat die goed warm is.
Verwarm je borden. Zijn ze ovenvast dan even in de oven, anders even natmaken en 30 sec. in de magnetron. 
 
Vlees uitgerust ;) ? Haal de alufolie van het vlees en zet de ovenschaal dan nog 4 minuten bij de boontjes in oven en klaar!
 
Snijd het vlees in plakken van ongeveer 2 à 3 cm. dik en serveer met wat champignonsaus en een rolletje haricot verts. Frietjes en aardappelgratin stonden in schalen op tafel zodat iedereen zelf wat kon nemen. Eet smakelijk!
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur een bericht.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 2 flinke varkenshaasjes
  • versgemalen peper en zout
  • klontje (room)boter
  • klein scheutje olie
  • likje mosterd
  • 300 gram haricot verts
  • 12 plakjes katenspek
  • 250 gram kastanje champignons
  • 1 rode ui
  • versgemalen peper en zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelp gedr. tijm
  • 1 theelp marmite * of 1/2 bouillonblokje
  • 200 ml room
  • 100 ml water
  • 1 theelp maïzena
  • klontje boter of wat olie

Populair in dezelfde categorie