Tomatensoep met pit!
Ik hou van tomatensoep, héérlijk, helemaal als die van verse tomaten gemaakt is.
"Nou, wij niet zo want dan is ie wat zoet en wij houden meer van pittig" kreeg ik te horen. "Wacht maar, zei ik, ik zal wel eens verse tomatensoep maken die jullie ook lekker vinden!" Uitdagingen, ik hou ervan. Zeker als ze lukken!
Warm de oven voor op 200 graden.
Snijd ondertussen de gewassen tomaten in 4en, hele grote exemplaren snijd je nog een keertje door. Leg de stukken tomaat met de snijkant omhoog op een bakplaat. Pel de uien en de knoflook en snijd die grof. Verdeel dit tussen de tomaten en schenk er olijfolie over. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en laat de tomaten 30 minuten bakken. Zet dan de oven uit.
Verhit een scheutje olie in een hoge soeppan. Doe het blikje tomatenpuree erbij en laat dat ongeveer 2 minuten op laag vuur pruttelen terwijl je blijft roeren. Doe dan de tomaten, de uien en ook het vocht van de bakplaat in de pan. Schep door elkaar en schenk 1 liter kokend water in de pan. Laat alles op laag vuur 30 minuten heel zachtjes koken. (Ik zet de pan dan op een warmhoudplaatje)
Zet de staafmixer in de pan en mix tot je een gladde soep hebt. Doe de rest van het water, sambal, laos, ketjap, suiker en de bouillonblokjes in de pan en roer nog een keer om. Proef....net te pittig? doe er dan een beetje suiker bij.
Kook 1/2 liter water in een steelpannetje. Knijp de mihoen in stukjes en leg die 3 minuten in het kokend water. Giet af en doe de mihoen in de soep.
Snijd de bosuitjes in ringetjes en doe ze in de soep. (hou een beetje achter als garnering) Doe eventueel de soepballetjes in de soep. Eet smakelijk!
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 1 1/2 kg trostomaten
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- flinke scheut olijfolie
- 1 bosje lente-uitjes
- 2 kleine blikjes tomatenpuree (70 gram)
- 1 1/2 liter kokend water
- 2 blokjes groentebouillon
- 1/2 eetlp sambal oelek
- 1/2 theelp laospoeder
- 1 flinke eetlp (bruine) suiker
- 3 eetlp ketjap manis
- 1 plak mihoen (50 gram)
- (Optioneel) soepballetjes