Eten wat de pot schaft!

Tjap tjoy met kip

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht
< 30 min (wachttijd: 1.00 u)
3 personen
warm  lactosevrij  Chinese - Indische keuken
Inleiding

Sinds onze plaatselijke afhaal Chinees met de noorderzon is vertrokken maak ik af en toe zelf maar wat van zijn oude menukaart. Vandaag was de nr. 47 aan de beurt, de Tjap Tjoy met kip  

Bereiding

Snijd de kipdijfilet in smalle reepjes. Doe die samen met 1 theelepel sesamolie, de fijn gesneden knoflook en de geraspte gember in een kom en zet 1 uurtje weg om te marineren.

Meng alle ingrediënten voor de saus in een kommetje en zet apart. 

Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een wok en bak de reepjes kip. Ze hoeven nog net niet helemaal gaar te zijn. Haal de reepjes uit de wok en zet ze even apart.

Vanaf nu gaat t supersnel, over 6 minuten kun je aan tafel!

Verhit de wok opnieuw, schenk er een scheutje olie in en roerbak de groenten 1 minuut op hoog vuur. Roerbakken hè dus blijven omscheppen. Schenk er dan een klein scheutje water bij zodat er flink wat stoom komt. Blijf nog een minuutje omscheppen. 

Zet het vuur wat lager en schenk de saus bij de groenten. Schep goed om en doe de kip erbij. Laat de saus nog 3 minuten pruttelen terwijl je regelmatig roert. Niet langer hoor, de groenten moeten beetgaar zijn, de Tjap Tjoy mag geen prutje worden 😉. Serveer met witte rijst en wat kroepoek. Eet smakelijk!

Tip 1: Vervang de reepjes kip eens door garnalen 😊

Tip 2: Wil je liever een vegetarische versie? Laat dan de kip weg en roerbak de knoflook en gember even mee met de groenten. 

Tip 3: in plaats van een zak gesneden roerbakgroenten kun je natuurlijk ook zelf je groenten snijden. Denk aan champignons, komkommer, wortel, ui, bamboescheuten, lente-ui, mini maiskolfjes, rode en groene paprika. Hoe lang je dan moet roerbakken ligt aan hoe grof je je groenten snijdt.

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur een bericht.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 300 gram kipdijfilet
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelp geraspte gember
  • 1 theelp sesamolie
  • 500 gram Chinese roerbakgroenten 
  • scheutje zonnebloemolie

Ingrediënten voor de saus:

  • 1 1/2 eetlp maïzena 
  • 1 eetlp oestersaus
  • 1 eetlp sojasaus
  • 1 eetlp Shaohsing (Chinese kookwijn)
  • 1 eetlp suiker
  • 1 theelp sesamolie
  • 1 1/2 dl bouillon

 

Populair in dezelfde categorie