Thaise vissalade
Je bent jarig en je krijgt een kookboek! Een prachtig boek over de authentieke Thaise keuken en zijn koks
Ik lees het als een roman, ben er heel blij mee zelfs wanneer ik er nooit 1 recept uit zou kunnen maken! In mijn keuken staat namelijk maar een fractie van al die ingrediënten die ze in Thailand gebruiken en die je in ons dorpje never nooit kunt kopen.
En toch wilde ik het proberen.. een echte zondagmiddaguitdaging! Na een beetje knutselen stond deze heerlijke lauwwarme Thaise vissalade op tafel. Gemaakt met alleen maar ingrediënten uit onze plaatselijke Coop!
Ik begin met het maken van de dressing. Wrijf in een vijzel de knoflook en de pepers tot een pasta. Heb je die niet, rasp dan de knoflook en snijd de peper zo fijn mogelijk. Roer de vissaus, limoensap en de suiker hierdoor en zet weg tot gebruik. Tip: Manlief vindt vissaus echt verschrikkelijk... (het ruikt ook niet echt lekker ) Voor hem maak ik deze dressing zonder de vissaus en in plaats daarvan doe ik er een lepeltje sojasaus bij.
Schaaf (of snijd) de witte kool in ragfijne reepjes. Doe ze in een vergiet, schenk er kokend water over en laat goed uitlekken. Hak de pinda's of cashewnootjes grof en rooster ze in een droge koekenpan.
Snijd de sjalotjes in smalle ringen en de mango in dunne plakjes.
Spoel de vis af onder koud water en dep daarna droog met keukenpapier. Snijd er kleine blokjes van en bestrooi met wat zout. Verhit een flinke scheut olie in een wok. Frituur de stukjes vis in kleine porties terwijl je ze regelmatig omschept tot ze gaar zijn. Dat gaat snel, duurt maar een paar minuten. Haal de vis uit de pan en laat even uitlekken op wat keukenpapier.
Schep de vis op een schaal, leg daar laagjes kool, mango, sjalotjes en de geroosterde nootjes bovenop. Garneer met de korianderblaadjes. Schenk pas vlak voor je gaat eten wat van de dressing over de salade en zet 't restant erbij. Lekker met gekookte rijst. Eet smakelijk!
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 400 gram tilapia filet
of pangafilet , meerval of forel - snufje zout
- flinke scheut zonnebloemolie
- 100 gram niet te rijpe mango
- 40 gram sjalotjes
- 100 gram witte kool
- 25 gram ongezouten pinda's
of cashewnootjes - korianderblaadjes
Ingrediënten voor de dressing:
- 3 teentjes knoflook
- 1 Spaanse peper
of 3 Thaise pepers - 1 eetlp vissaus
of sojasaus - 2 eetlp limoensap
- 2 eetlp (bruine) suiker