Tex-mex geroosterde paprikasoep
Super rood, lekker verwarmend en pittig! Marlotte en ik (Alex) vinden deze soep heerlijk als wat kouder is en we wel toe zijn aan wat warmte. Het is niet het makkelijkste gerecht maar zeker de moeite waard! Dit recept is genoeg voor 2 grote porties (als maaltijdsoep) of 4 normale porties
Paprika's roosteren: Voor een geroosterde paprika soep heb je natuurlijk geroosterde paprika's nodig! Dat roosteren is ff een werkje, maar ik raad je aan om dat toch te doen en geen geroosterde paprika's uit een potje te gebruiken. Deze zijn vaak erg vet van de olie en hebben een beetje chemische, rubberige smaak.
Zelf gebruik ik het liefst rode puntpaprika's voor de lekkere zoet-frisse smaak maar gewone rode paprika's zijn ook prima te gebruiken voor deze soep.
Halveer je paprika's en verwijder de zaadlijsten. Leg ze nu met de snijkant naar beneden op een bakplaat met bakpapier en schenk er een paar lepels olijfolie overheen.
Plaats de bakplaat in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht op 180) en rooster de paprika's tot de huid zwart wordt (ongeveer 20 minuten). Dan haal je ze uit de oven, stop ze in schaal en dek deze af. Zo kan de stoom de huid losweken.
Haal de geroosterde paprika's na ongeveer 10 minuten uit de schaal en laat ze een beetje afkoelen tot ze hanteerbaar zijn. Pel dan (met je handen) de zwarte huid van de paprika en gooi deze weg.
De soep maken: Zet nu je soeppan op het vuur en verwarm een paar lepels olijfolie. Snij de knoflook en rode ui fijn en bak deze in de olie tot ze zacht zijn. Voeg dan de tomatenpuree, komijn, gerookt paprikapoeder en cayenne peper toe. Blijf goed roeren zodat er niets verbrandt.
Daarna doe je de geroosterde paprika en de groentebouillon erbij en roer je alles goed door elkaar. Breng de soep aan de kook en zet daarna het vuur lager en laat de soep ongeveer 15 minuutjes zachtjes koken.
Zet, terwijl de soep staat te pruttelen, je maistortilla's even in de oven zodat die lekker knapperig worden. Snij de avocado in blokjes.
En dan is de soep klaar om gepureerd te worden. Het makkelijkste is om de soep in een blender te doen en dan (in etappes) voorzichtig te pureren tot een gladde, romige soep. Dit kan ook met een staafmixer in de pan maar ben dan wel voorzichtig. De soep is na het pureren knalrood en niet makkelijk uit je kleren te krijgen...
Proef.. voeg eventueel nog wat zout toe en serveer met de stukjes knapperige tortilla, avocado, verkruimelde feta, wat korianderblaadjes en zwarte peper. Eet smakelijk!
Tip: serveer met (zelfgemaakte) nacho chips om te dippen en lekker in de Mexicaanse sfeer te blijven.
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 5 rode puntpaprika's
- 3 grote tenen knoflook
- 2 middelgrote rode uien
- klein blikje tomatenpuree (70gr.)
- olijfolie
- 2 theelp gemalen komijn
- 1 theelp gerookt paprikapoeder/pimenton
- 1 à 2 theelp cayenne peper
- 1 theelp zout
- 1lt groentebouillon
Om de soep te garneren:
- 1 avocado
- 2 kleine maïs tortilla's
- stukjes feta
- blaadjes koriander
- zwarte peper