Eten wat de pot schaft!

Tarte tatin met sjalotjes spekjes en tijm

Bijgerecht Lunch
< 30 min (wachttijd: 0.30 u)
4 personen
 warm  Franse keuken
Inleiding

Dit was zo'n receptje van lang geleden dat ik eigenlijk al vergeten was. Heel Holland Bakt bracht me weer op het idee. Het is een beetje zoete maar toch ook hartige versie geworden. Lekker als bijgerecht maar ook prima als lunch met wat groene salade 

Bereiding

Warm de oven voor op 200 graden.
Bak de spekjes (zonder extra boter) een paar minuten in een koekenpan. Leg de spekjes op een bord en zet apart.

Pel de sjalotjes en snijd ze in de lengte doormidden zodat de laagjes aan elkaar blijven zitten. Verhit een klontje roomboter met een scheutje olijfolie in de koekenpan. Bak hierin de doorgesneden sjalotjes ongeveer 5 minuten en draai ze tussentijds 1x om.
Zet het vuur op klein. Strooi de bruine suiker over de sjalotjes en laat nog 5 minuten zachtjes bakken.

Ontdooi het bladerdeeg. Bekleed je springvorm met bakpapier en vet dat in met een beetje olie. Leg de sjalotjes met de snijkant op het bakpapier. Verdeel de gebakken spekjes over de sjalotjes. Maal hier wat peper over en bestrooi met gedroogde tijm.

Klop de mascarpone los met een beetje peper en het uitgeperste (of geraspte) teentje knoflook. 
Snijd uit 't verse bladerdeeg 1 ronde die net wat groter is dan je springvorm. Gebruik je van die vierkantjes  plak die dan met een beetje water aan elkaar zodat je 1 stuk krijgt dat net iets groter is dan je springvorm) 

Smeer daar de losgeklopte mascarpone op maar laat 2 cm van de rand vrij. Leg vervolgens de kant met mascarpone op de sjalotjes. Druk de deegrand rondom losjes in langs de rand van je springvorm.
Bak je tarte tatin 25 min. op 200 graden  tot het deeg goudbruin en lekker knapperig is. Haal de springvorm uit de oven, laat de tarte tatin nog 5 minuutjes rusten en stort hem dan omgekeerd op een schaal. Garneer met verse tijm. Eet smakelijk!

 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • ongeveer 25 niet te kleine sjalotjes
  • 2 eetlp bruine suiker
  • 100 gram ger. spekjes
  • 100 gram mascarpone
  • vers gemalen peper
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelp gedroogde tijm
  • klontje roomboter
  • scheutje olijfolie
  • eventueel takje verse tijm
  • vers bladerdeeg of
    5 plakjes diepvries bladerdeeg

Populair in dezelfde categorie