Eten wat de pot schaft!

Tarte tatin met ananas

auteur:Agnes van Son
Nagerecht Bij de koffie
30-60 min
4 personen
koud  lactosevrij
Inleiding

Een tarte tatin is een hele simpele soort van ondersteboven gebakken appeltaart maar die bleek ook verrassend lekker met ananas! En 'n scheutje rum 

Bereiding

Warm de oven voor op 180 °C.

Schil de ananas goed. Zorg ervoor dat er geen oogjes meer aan de rand zitten. Snijd de ananas dan in 5 dikke plakken. Verwijder de harde kern van elke plak met een scherp mesje of bijvoorbeeld een uitsteekring. Snijd de plakken door midden.

Schep de suiker met 't water in een steelpannetje. Draai het pannetje een beetje rond zodat 't water en de suiker kunnen mengen en zet 't dan op een klein pitje. Let op: nu even niet meer aan komen en er bij blijven! De suiker zal gaan smelten (dit duurt maar een paar minuten) en gaan karamelliseren.

Als je ziet dat de suiker mooi bruin wordt blus je die af met de rum (Pas op voor spetters!) en roer je  de boter er door heen. Haal je pannetje nu van het vuur.

Vet de springvorm in en bekleed daarna met bakpapier. Schenk 3/4 van je karamel op de bodem en leg daar de plakken ananas in. Smeer met een kwastje de rest van de karamel op de bovenkant van de ananas. Dek de ananas af met het bladerdeeg en stop de rand van 't deeg wat losjes in langs de rand van de springvorm. Maak in het midden van het deeg een kleine opening zodat 't vocht eruit kan.

Bak de tarte tatin in het midden van de oven in ongeveer 40 à 45 minuten goudbruin en knapperig. Hou het wel even in de gaten, elke oven is immers anders. 
Haal de springvorm uit de oven, laat de tarte tatin nog 5 minuten in de vorm rusten.

Zet dan een groot plat bord over de springvorm en draai in een beweging om. Pas op, soms kan er nog wat vocht uitkomen. Das HEEL heet en dat wil je niet over je handen krijgen... Verwijder de springvorm en strooi lekker wat geraspte kokos over de tarte tatin met ananas!

Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur als gebakje bij de koffie of als nagerecht met een bolletje roomijs erlangs. Eet smakelijk!

 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur een bericht.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 100 gram suiker
  • 3 eetlp water
  • 40 ml rum (of water)
  • Klontje (lactose vrije) boter
  • 1 verse ananas
  • 1 vel bladerdeeg of 4 plakjes 
  • gemalen kokos

Populair in dezelfde categorie