Eten wat de pot schaft!

Surinaamse kip

Hoofdgerecht Hapje
30-60 min (wachttijd: 24.00 u)
4 personen
 warm  lactosevrij  Surinaamse keuken
Inleiding

Er zijn een heleboel verschillende marinades om dit gerecht te maken maar wij vinden deze de lekkerste  Waar iedereen het wel over eens is is dat je de tijd moet nemen om goed te marineren. Dus echt 20 - 24 uur, geloof me dat maakt een groot verschil 

Ik heb deze keer gekozen voor drumsticks maar neem gerust een mix van bijv. drumsticks, vleugeltjes en kipdijfilet. En bakken kan in de oven maar natuurlijk ook in een braadpan of op de bbq!

Bereiding

Hak de ui, knoflook en de Spaanse peper heel fijn. Schil en rasp de gember. Meng in een kom de sojasaus, ketjap en de zonnebloem olie. Verkruimel hier de bouillonblokjes over. Voeg de rest van de kruiden, de gember en het uimengsel toe. Roer alles goed door elkaar.

Neem een platte schaal (of zo'n groot zipplock zakje) Leg hier de stukken kip naast elkaar in en schenk de marinade erover. Dek de schaal goed af met een deksel of huishoudfolie en zet hem in de koelkast. En dan is 't wachten, het liefst 24 uur! Hussel de kip af en toe een keertje zodat de marinade aan alle kanten goed kan intrekken.

Haal de kip 1/2 uur voordat je wilt gaan bakken uit de koelkast om wat op temperatuur te komen.

Verwarm dan ook de oven voor op 180 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar de kip op. Zet de bakplaat in het midden van de oven. Drumsticks zijn na ongeveer 35 à 40 minuten gaar. Draai ze na 20 minuutjes even om.

Kippenvleugeltjes garen sneller, dat duurt maar ongeveer 20 minuten. Dus die draai je na 10 minuten een keertje om.

De drumsticks kun je trouwens ook prima bakken in de airfryer. Dan hoef je ze tussendoor niet eens om te draaien! Op die manier waren ze bij ons op 180 graden al na 20 minuten gaar.

Wil je de Surinaamse kip liever in een braadpan maken? Geen probleem! Verwijder dan het meeste van de marinade en bak de kip mooi bruin in een scheutje zonnebloemolie. Zet de kip even apart en verwarm het restant van de marinade met een kopje water in de braadpan. Laat dit eventjes doorkoken (heeft tenslotte rauwe kip in gelegen..) en leg de kip in de saus. Stoof de kip dan heel zachtjes (sudderplaatje onder de pan!) gaar tot er nog maar een klein beetje saus over is.

Superlekker bij Surinaamse bami of Surinaamse nasi. Eet smakelijk!

Tip 1: Bedenk dat elke oven anders is dus check tussendoor of het niet te hard gaat. Pas zo nodig de temperatuur/baktijd iets aan. Zooo zonde als je zwarte kip zou krijgen ;) Als je eraan twijfelt of de drumsticks gaar zijn check dan met een kookthermometer: Gare kip heeft een kerntemperatuur van ongeveer 75 graden!

Tip 2: Ook als je de kip in de oven gaart kun je natuurlijk een extra sausje maken van de marinade. Kopje water en 1 theelp maïzena erbij, even goed laten doorkoken en klaar!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • ruim 1 kg kip
  • 2 rode uien
  • 1 Spaanse peper
  • 4 dikke teentjes knoflook
  • 50 ml sojasaus
  • 50 ml ketjap manis
  • scheutje zonnebloemolie
  • 3 cm gemberwortel
  • 2 kipbouillonblokjes (à 500 ml)
  • 1 eetlp bruine suiker
  • 1 theelp 5 kruidenpoeder
  • 1 theelp laos
  • 1/2 theelp djintan
  • klein stukje trassi
  • snufje kaneel, nootmuskaat, kruidnagel
  • vers gemalen zwarte peper

Populair in dezelfde categorie