Stoofschotel met gehaktballetjes
Van deze lekker gekruide gehaktballetjes in dit gerecht maak ik meestal een dubbele portie die ik vervolgens invries. Dat kost dan nl niet zoveel extra tijd maar het is echt supermakkelijk als je die dingen in de vriezer hebt liggen op een drukke dag. Dan hoef je alleen nog ff de saus te maken, rijst te koken en klaar!



Pers of rasp de knoflook en de gember of snijd die samen met de bosui heel fijn.
Meng het gehakt met het ei, knoflook, gember, bosui, korianderpoeder en peper en zout. Doe er zoveel paneermeel bij als nodig om mooie balletjes te kunnen draaien. Zet die vervolgens afgedekt minimaal 1/2 uur in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de gehaktballetjes niet zo snel kapot gaan tijdens het bakken.
Schil de zoete aardappels en snijd die in blokjes. Snipper de rode ui en snijd de tomaatjes in 4en. Tip: ik had toevallig deze kleine trostomaten nog liggen maar je kunt natuurlijk ook een paar grotere tomaten gebruiken.
Bak de gehaktballetjes in een scheutje zonnebloemolie tot ze bruin zien en haal ze dan uit de pan. Bak in het achtergebleven bakvet de gesnipperde ui en de blokjes zoete aardappel een paar minuten aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak die nog 2 minuten mee. Blus af met de bouillon. Schep alles om.
Doe de gehaktballetjes in de groentensaus en leg de gesneden tomaat hier boven op. Maal er nog wat peper over en laat met de deksel erop ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen.
Schenk 3 eetlp ketjap manis (Tip: of neem 1 1/2 eetlp ketjap manis en 1 1/2 eetlp hot sweet soy sauce ABC voor wat extra pit) over de saus en schep om. Je kunt de saus, als je dat nodig vindt, nog binden met wat maïzena.
Lekker met witte rijst of gebakken aardappeltjes en bijv. sperzieboontjes. Eet smakelijk!
Of deel dit recept met je vrienden:
- 500 gram gehakt halfom
- 2 theelp korianderpoeder (ketoembar)
- 2 teentjes knoflook of 2 theelp poeder
- 2 cm verse gember of 1 theelp djahé
- 2 stelen lente-ui
- 4 eetlp paneermeel
- peper & zout
- 1 blikje tomatenpuree (70gram)
- 2 grote zoete aardappels
- 2 rode uien
- 8 kleine trostomaatjes
- 3 eetlp ketjap manis (zie tip)
- 250 ml bouillon