Eten wat de pot schaft!

Stoofpotje van sucadelapjes

Hoofdgerecht
< 30 min (wachttijd: 3.00 u)
4 personen
 warm  lactosevrij  Nederlandse keuken
Inleiding

Als je als fan van de blikjes kruidenmix van Jonnie Boer hoort dat er een nieuwe soort in de winkel ligt, dan moet je die natuurlijk gelijk even uitproberen. Zwolsche Stoof heeft alle kruiden om een heerlijk stoofpotje van te maken... zeggen ze. Nou dat was niets teveel gezegd! Simpel recept. Ow, en kenners zullen wss zeggen: die champignons horen er toch niet in... ja klopt! maar dat vind ik nou eenmaal lekker ;)

Bereiding

Haal de sucadelapjes 1/2 uurtje voor dat je wilt gaan bakken uit de koelkast en laat op temperatuur komen.
Snij het vlees in stukken van ongeveer 3x3 cm. Bestrooi die met de Zwolsche Stoof, roer even om en strooi dan de bloem erover.

Snij de uien grof en de champignons in 4en. Verwarm de boter samen met een scheutje olie in een braadpan. Bak hierin het vlees (op hoog vuur) mooi bruin. Voeg dan de uien en champignons toe en laat nog even meebakken. Voeg 500 ml **warme bouillon toe, roer even door.

Als je het stoofvlees op je fornuis wilt maken leg dan het laurierblaadje erbij, doe de deksel op de pan en laat alles rustig een paar uurtjes pruttelen. Eventueel met een sudderplaatje onder je pan.

Ik heb dit keer gekozen voor bereiding in de oven. Dat kan gewoon in de braadpan, in een ovenschaal met deksel maar ook in de tajine. Die laatste heeft mijn voorkeur maar dat is persoonlijk. Ik doe dus alles over in mijn tajine, laurierblaadje erbij en zet deze dan met de deksel erop 3 uurtjes in een voorverwarmde oven op 150 graden.

Voor beide methodes geldt dan: proef.. mss nog wat vers gemalen peper erover en klaar!

Het liefst maak ik deze stoofschotel al een dagje eerder. Dan zet ik de oven na 3 uur uit en laat ik de tajine gewoon afkoelen in de oven. En daarna gaat ie tot gebruik in de koelkast. De smaken krijgen zo alle tijd om lekker in te trekken. Resultaat: een heerlijk mals stoofvlees en een mooi gebonden saus die prima smaakt bij een aardappeltje en rode kool met appeltjes. Eet smakelijk!

Tip: deze stoofschotel kan ook heel goed in de slow cooker gemaakt worden. Volg daarvoor gewoon het recept: bak de uien en het vlees even aan. Doe dit in de slow cooker. De champignons (niet eerst aan bakken) gaan pas later in de pan. Schenk er 200 ml **sterke bouillon bij en zet de slow cooker 5 uur op low. Voeg de champignons toe, roer een keer door, en zet nog 2 uur op low.

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 650 gram sucadelapjes
  • 2 à 3 eetlp. bloem
  • klontje lactosevrije of roomboter
  • klein scheutje olie
  • 2 flinke uien
  • 1 doosje champignons
  • 1 eetlepel Zwolsche Stoof
  • 500 ml (voor sl.c. 200 ml) sterke bouillon
  • 1 laurierblaadje

Populair in dezelfde categorie