Eten wat de pot schaft!

Stifado (Griekse stoofschotel)

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht
> 2 uren
4 personen
 warm  lactosevrij  Griekse keuken
Inleiding

Na een middagje kokkerellen stond alles klaar voor een Grieks etentje met vrienden. Zij komen regelmatig in Griekenland en weten dus heel goed hoe stifado daar smaakt.

Dat was best een extra uitdaging voor mij...Terwijl ze hun jassen aan de kapstok hingen vroeg mijn vriendin: ruik ik het goed...eten we stifado? :D

Ik had sucadelapjes gebruikt en het geheel heeft ruim 3 1/2 uur staan pruttelen in mijn oven. Het vlees smolt gewoon in je mond, heerlijk! Heb alleen maar complimenten gehad! Recept voor 4 à 5 personen

Bereiding

Warm de oven voor op 150 graden C. Als je geen oven hebt kun je dit gerecht ook prima op het fornuis maken, kleinste pitje en met warmhoudplaatje onder je pan.

Stifado maken in een slowcooker is een makkie. Ik bak het vlees altijd even aan, hoeft mss niet maar dat vind ik gewoon lekkerder.  Daarna gaat alles over in de slow cooker. Reken op ongeveer 7 à 8 uur op low.

Snijd het stoofvlees in niet al te kleine stukken, peper en zout erover en bestrooi het dan met de bloem. Bak het vlees in een braadpan in 'n scheutje olijfolie aan alle kanten bruin en zet het vuur op klein.

Voeg dan de kruiden en de knoflook toe en roer goed door. Doe de tomatenpuree erbij, roer en laat 2 minuten meebakken.

Snijd de gedroogde tomaten in stukjes en voeg ze samen met de tomaten uit blik, de rode wijn, wijnazijn en worcestershire saus toe aan het vlees. Roer goed door en laat nog een paar minuten pruttelen.

Doe het vlees/tomatenmengsel in een ovenschaal en voeg zoveel bouillon toe dat het vlees onderstaat. roer nog een keer voorzichtig om. Leg de laurierblaadjes in de saus.

Maak de sjalotjes schoon snijd ze door midden (of snijd de uien in grove stukken) en leg ze bovenop de saus. Snijd de boter in stukjes en leg ook die op de saus.

Zet de ovenschaal met deksel (of goed afgedekt met aluminium folie) voor ongeveer 2 uur in de oven op 150 graden. Kijk dan even hoe het gaat (pas op voor de hete stoom als je de deksel eraf haalt !!)

Zet de oven nu op 100 graden en zet de schaal er nog eens 1 1/2 à 2 uur in. Het ligt een beetje aan je vlees maar hier is de stifado dan heerlijk mals :D

Serveer hier bijv. een lekkere Griekse salade en wat zelfgemaakte tzatziki en Turks brood bij.  Eet smakelijk!  

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 800 gram doorregen runderlappen
  • 2 eetlp bloem
  • scheutje olijfolie
  • 4 a 5 teentjes knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 10 gedroogde tomaatjes op olie
  • 250 gram sjalotjes of uien
  • 50 ml rode wijn
  • 25 ml rode wijnazijn
  • ongeveer 300 ml bouillon
  • 1 theelp kaneel
  • 1 theelp nootmuskaat
  • 2 laurierblaadjes
  • mespuntje kruidnagelpoeder
  • 1/2 theelp komijn
  • versgemalen peper & zout
  • 1/2 theelp cayennepeper
  • scheutje worcestershire saus
  • 50 gram (lactose vrije)boter

Populair in dezelfde categorie