Eten wat de pot schaft!

Sticky chicken met gebakken rijst

Hoofdgerecht
30-60 min
4 personen
 warm  lactosevrij
Inleiding

Owww wat was dit lekker zeg! "Plakkerige kip" met een heerlijk sausje en daarbij rijst met groenten en nog wat lekkere dingen! Ik gebruik hiervoor altijd kipdijfilet omdat ik niet zo van kluiven hou maar als jij plakvingers niet erg vindt neem dan gerust kipkluifjes of -vleugeltjes. Let dan wel goed op dat je je vingers er niet bij opeet...

Bereiding

Kook de rijst, giet af en laat helemaal afkoelen. Ik doe dit meestal al een dag van te voren omdat de rijst dan mooi los wordt en je die fijner kunt bakken. Snijd de Spaanse peper (met of zonder zaadjes) en de knoflook heel fijn. Snijd de spitskool in reepjes (of koop 'n zak gesneden spitskool) rasp de wortel grof, snijd de lente-ui in ringetjes en zet dit alles even apart.

Snijd de kipdijfilets in grove stukken en kruid ze met wat peper uit de molen. Bak de kip in een scheutje olie rondom bruin en zet het vuur op klein. 

Rasp de knoflook en de gember.
Verhit 1 eetlepel olie in een steelpannetje en fruit de knoflook, de peper en de gember ongeveer 2 minuten op laag vuur. Doe dan de sojasaus, sweet chilisaus, sesamolie, azijn, gempersaus en de suiker erbij. Blijf roeren tot de suiker helemaal opgelost is.

Schenk de saus over de gebakken kip en laat die op laag vuur karamelliseren zodat de saus lekker aan de kip gaat plakken. Af en toe omscheppen zodat 't niet aanbrandt.

Verhit een scheutje olie in een wok en fruit de knoflook en de Spaanse peper kort op laag vuur. Voer de spitskool toe en zet het vuur hoog. Roerbak 2 minuten, voeg dan de geraspte wortel toe en roerbak nog 2 minuten. Voeg dan de rijst toe en bak, terwijl je steeds blijft omscheppen, alles tot goed warm is. Schep de ringetjes lente ui met de sesamolie door de rijst.

Serveer de rijst met de sticky kip en garneer met plakjes komkommer, wat geraspte wortel en gehakte cashewnootjes. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 700 gram kipdijfilet of
    900 gram kipkluifjes
  • vers gemalen peper
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 cm verse gember
  • 50 ml sojasaus
  • 70 ml sweet chilisaus
  • 1 1/2 eetlp azijn
  • 3 theelp sesamolie
  • 1 eetlp gembersaus
  • 115 gram bruine basterdsuiker 
  • zonnebloemolie

Ingrediënten voor de rijst: 

  • 300 gram rijst
  • 400 gram gesneden spitskool
  • 1 flinke winterwortel
  • 3 stelen lente-ui
  • 1 of 2 Spaanse pepers
  • 2 teentjes knoflook
  • zonnebloemolie
  • 1/2 eetlp sesamolie
  • 1/2 komkommer
  • handjevol cashewnootjes of pinda's 

Populair in dezelfde categorie