Spek uien topping
Ik wilde eigenlijk gekarameliseerde uien maken om op een Black angus burger te serveren. Niet dat ze dat nodig hebben want die dingen zijn zo al lekker, maar toch.
Maar er lag ook nog een pakje gerookt ontbijtspek in de koelkast dat wel op mocht. Nou zijn die uitjes en wat krokant gebakken spek natuurlijk al een prima topping op een burger maar ik heb er nog iets anders van gemaakt. Voor ongeveer 1 jampotje vol.
Snijd het ontbijtspek in kleine stukjes. Bak die in een anti aanbak koekenpan (zonder extra vet) tot ze lekker bruin en knapperig zijn.
Haal de spekjes uit de pan en bak de uien zachtjes in het braadvet. Eventueel teveel aan vet dep je daarna weg met 'n stukje keukenrol. Doe de spekjes en rest van de ingrediënten bij de uien. Roer 'n keertje door, zet de deksel op de pan en het vuur op klein.
Laat het geheel een kleine 3 kwartier heel zachtjes pruttelen. Houd wel in de gaten of er nog genoeg vocht in de pan zit, zo niet doe er dan 'n klein beetje extra water erbij.
Laat het mengsel afkoelen. In een schoon jampotje (luchtdicht) kun je dit makkelijk 1 1/2 à 2 weken in de koelkast bewaren. Wel 1/2 uurtje voor dat je het serveert uit de koelkast halen, das 't lekkerst. Eet smakelijk!
Tip: Het smeerseltje is ook heerlijk op een toastje of op een stukje blauwe kaas! of op gebakken kip!
Of maak er dit lekkere hapje van: schep 'n lepeltje van de topping op een stukje stokbrood, leg daar een plakje brie op en leg dat dan 5 minuutjes in een voorverwarmde oven... zucht.. ;)
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 250 gram gerookt ontbijtspek (of bacon)
- 3 rode uien in stukjes
- blaadjes van 2 takjes verse tijm (of 1 theelp gedroogde)
- 1 theelp djintan (gemalen komijn)
- 1 1/2 theelp balsamico azijn
- 1 eetlp honing
- 1 kopje espresso
- 1 kopje water