Eten wat de pot schaft!

Spaanse stoofschotel met chorizo

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht
30-60 min (wachttijd: 7.00 u)
6 personen
warm  lactosevrij  Spaanse keuken
Inleiding

Een tijdje geleden kreeg ik een slow cooker. Super makkelijk ding maar tis wel net ff anders koken dan met een ovenschotel of gietijzeren pan. Je gebruikt bijvoorbeeld veel minder vocht omdat dit niet verdampt. En ook de hoeveelheid kruiden moet je aanpassen. Doordat je het gerecht heel langzaam laat garen heb je er gewoon meer van nodig. Na wat knutselen in de keuken ontstond deze heerlijke stoofschotel voor 5 à 6 personen.

Heb je geen slow cooker? Dan kun je dit gerecht ook prima in de oven maken:  in een ovenschotel (deksel erop, en 3 uurtjes op 150 graden) in een tajine of in een braadpan met een dikke bodem. Volg gewoon het recept maar gebruik dan wel wat extra water.

Bereiding

Snij de uien in 1/2 ringen en de knoflook heel fijn. Maak de paprika schoon en snij ze grof. De chorizo in niet te kleine blokjes. En de Spaanse peper in ringetjes.

Snij de sukadelapjes in stukjes van ong. 2x2 cm. Bestrooi ze met gerookt paprikapoeder en cayennepeper naar smaak ( wij houden van pittig ;) ) Strooi de bloem erover en hussel alles goed door elkaar.

Fruit de uien en de knoflook in een hapjespan met wat olie en doe dit dan over in de slow cooker. Bak de helft van de chorizo met een extra klontje boter (of olie) 1 minuutje in diezelfde pan en zet apart. Bak in het bakvet de helft van het rundvlees aan alle kanten mooi bruin. Leg dit dan samen met de chorizo op de uien in de slow cooker.

Bak nu de rest van de chorizo en het rundvlees op de zelfde manier en doe ook dit alvast in de slowcooker.Leg de stukjes paprika op het vlees. Bak de tomatenpuree 2 minuten zachtjes in de hapjespan. Voeg dan de sherry, tomatenstukjes, water, tijm en Spaanse peper toe. Verkruimel het bouillonblokje hierover, roer goed door en laat kort opwarmen.

Schenk de tomatensaus over het vlees in de slowcooker. Prik de kruidnagels in het laurierblad en leg dit boven op de saus.

En dan moet je wachten... lang wachten! Ik heb mijn slow cooker 3 uur op High gehad en daarna nog 4 uur op Low. Het resultaat was heerlijk mals en lekker gekruid stoofvlees!

Lekker met rijst en een gemengde salade met olijven en tomaat. Geef daar een lekkere dressing van olijfolie, citroensap, knoflook, peper&zout en ringetjes bosui bij!  Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur een bericht.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 750 gram sukadelapjes
  • 150 gram chorizo aan 'n stukje
  • 1 eetlp bloem
  • 1 eetlp gerookt paprikapoeder
  • cayennepeper
  • klontje boter/scheutje olie
  • 1 blikje tomatenpuree 70gr.
  • 1 blik tomatenblokjes op sap
  • 1 dl sherry
  • 1 1/2 dl water
  • 1 runderbouillonblok (voor 1 lt)
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 Spaanse peper
  • 1 laurierblad
  • 4 kruidnagels
  • 3 kleine (of 2 grote) uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 1/2 theelp gedroogde tijm
  • zout
  • (optioneel) beetje maïzena

Populair in dezelfde categorie