Eten wat de pot schaft!

Soto ajam

auteur:Agnes van Son
Soep
> 2 uren
6 personen
lekker gezond!  warm  lactosevrij  Indonesische keuken
Inleiding

Deze Indonesische kippensoep stond al heel lang op mijn to cook lijstje. Voor de soto ajam heb je namelijk wat meer tijd en ook nogal wat ingrediënten nodig. Maar dan zet je ook wel een goed gevulde maaltijdsoep boordevol smaak op tafel!

En weet je, als ik dan toch wat langer bezig bent dan maak ik meestal 'n grotere portie. Deze soto ajam is voldoende voor 6 grote of 8 normale koppen soep. De bouillon en de kip die over blijven gaan dan gewoon in de vriezer voor 'n volgende keer. Hoef ik op die dag alleen nog maar wat vulling voor de soep te maken šŸ˜€ 

Speel een beetje met de dingen die je als vulling in de soep doet. In plaats van stukjes gekook ei kun je bijvoorbeeld ook dunne reepjes omelet nemen. Lente-ui mag gerust 'n dunne prei zijn en spitskool ipv witte kool is prima! Op het lijstje met ingrediënten voor de vulling heb ik wat suggesties gedaan. Je mag ze gerust allemaal nemen maar dat hoeft natuurlijk niet. Neem gewoon wat je lekker vindt, elke soto is anders en dat is prima.

 

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Vul een kookpan met 2 liter koud water en leg daar de kip in. Zet de pan (deksel eraf laten anders krijg je een troebele bouillon!) op het gasfornuis en breng het water aan de kook.

Snijd de peper in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Snijd de wortel en de prei in grove stukken. Kneus de stengel sereh en snijd doormidden. Doe de peper, wortel, prei, sereh, salamblaadjes, citroenrasp en bouillonblokjes in de pan bij de kip. Zet 't vuur weer op klein en laat ongeveer 1 uur rustig sudderen.

Ondertussen maak je de boemboe: schil en rasp de gember en de knoflook. Maal in de keukenmachine (of in dat bakje van je staafmixer) de ui, de kemirinootjes, gember en knoflook helemaal fijn. Schep de trassi, laos, ketoembar en de kurkuma erdoor. Verwarm 1 eetlp zonnebloemolie in een koekenpan en bak het uien-mengsel ongeveer 2 minuutjes. Doe de boemboe in de pan bij de kipbouillon en laat alles nog 1 1/2 uur heel zachtjes pruttelen. Proef.. breng eventueel opsmaak met 'n klein beetje ketjap manis en versgemalenzwarte peper en zout.

Maak een (lekker pittig!) sausje door de sambal badjak, ketjap manis en 't limoensap door elkaar te roeren.

Zeef de bouillon en doe die terug in de pan. De groenten die meegekookt zijn gooi je weg, die hebben hun al smaak afgegeven aan de bouillon. Leg de kip op een snijplank, verwijder vel en botjes en trek het vlees met 2 vorken in hele dunne sliertjes. Zet even apart in een schaaltje. Leg alle ingrediënten voor de vulling van de soto in een grote platte schaal (of elk apart in een klein schaaltje).

Zet de gloeiend hete bouillon, het sausje en de schaaltjes op tafel. Iedereen vult zelf een soepkom met wat hij lekker vindt. Schep daar dan de bouillon op. Ikzelf vind het lekker om wat extra pit aan deze soep te geven door 1 theelepeltje van de saus erbij te doen. Garneer de soep met wat fijngesneden blaadjes selderij en geef er wat (cassave) kroepoek bij. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediƫnten
  • 2 kippenpoten of
    500 gram kipdijfilet
  • 2 lt koud water 
  • 2 kipbouillonblokjes
  • 1 rode peper
  • 1/2 winterwortel
  • 1/2 prei
  • 2 salam blaadjes of
    laurierblaadjes 
  • 1 stengel sereh of
    1/2 theelp serehpoeder
  • rasp van 1/2 citroen

Ingrediënten voor de boemboe:

  • 3 teentjes knoflook
  • 1 flinke ui
  • 3 cm gember of
    1 1/2 theelp djahe 
  • 1 theelp laospoeder
  • 1 theelp september
  • 1 eetlp kurkuma
  • optioneel: 4 kemirinootjes 
  • optioneel: stukje trassi 

Ingrediënten voor de vulling:

  • 2 gekookte aardappels in stukjes
  • 50 gram taugé 
  • 3 lente-uitjes in ringetjes
  • 3 gekookte eieren
  • gefruite uitjes 
  • handvol heel dun geschaafde witte kool
  • 4 eetlp gekookte rijst of
    soe-oen (glasvermicelli)
  • handje vol fritesticks (chips)
  • selderijblaadjes
  • cassave kroepoek 

Ingrediënten voor 't sausje:  

  • 1/2 eetlp sambal badjak
  • 1 eetlp ketjap manis
  • 1 eetlp limoensap

 

Populair in dezelfde categorie