Saté balletjes
Met gehaktballetjes maak ik ze hier thuis blij. Maakt ze niks uit of ik die bij een warme maaltijd, bij de lunch of als borrelhapje serveer! En deze satéballetjes en het sausje zijn makkelijk te maken ook nog eens lekker snel klaar dus wat let je!
Kneed alle ingrediënten voor de gehaktballetjes door elkaar. Draai er 18 balletjes van en zet die afgedekt 30 minuten in de koelkast. Moet dat? Nou, niet persé maar ik doe dat omdat de balletjes dan niet zo snel kapot gaan tijdens het bakken.
Verhit een scheutje olie of klontje boter in een koekenpan en bak de balletjes op middelhoog vuur bruin en gaar.
Tip: Je kunt ze natuurlijk ook bakken in een airfryer. Verwarm die wel eerst even voor op 180 graden en bak de balletjes dan in ongeveer 12 minuten gaar en bruin. Draai ze na 6 minuutjes een keer om.
Tip: Ik bak dit ook wel eens op de bbq Dan duw ik de balletjes een klein beetje plat zodat je ze makkelijker aan alle kanten kunt bakken.
Meng ondertussen alle ingrediënten voor het sausje en verwarm dit in een steelpannetje.
Serveer de satéballetjes met de saus (garneer met 'n lepeltje gebakken uitjes) bij rijst en sperziebonen of met frietjes en 'n salade! Of gebruik ze als borrelhapje zoals op de foto. Eet smakelijk!
Tip: Wil je het jezelf nou nóg makkelijker maken dan zou je hier ook een kant en klare satésaus kunnen nemen. Koop dan wel de lekkerste die je kunt vinden..
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 300 gram half om half gehakt
- 1 ei
- 1 teentje knoflook geraspt
- 1 theelp sambal oelek
- 1/2 theelp djintan (gem.komijn)
- 1 eetlp pindakaas
- peper en zout
- 2 eetlp gebakken uitjes (zakje)
- 1 à 2 eetlp paneermeel
Ingrediënten voor het sausje:
- 200 ml kokosmelk
- 2 eetlp pindakaas
- 50 ml chilisaus
- 30 ml ketjap manis