Eten wat de pot schaft!

Rundvlees met abrikozen

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht
< 30 min (wachttijd: 3.00 u)
4 personen
warm  lactosevrij  Nederlandse keuken
Inleiding

Ik hou van stoofschotels, zo een die je hele huis naar herfst doet ruiken. :) Het rundvlees wordt zo gaar dat het bijna uit elkaar valt in de iet wat zoetige saus... Comfort food waar je lekker warm van wordt!

Je hebt maar een korte voorbereiding nodig, de oven doet de rest :D. En heb je geen oven? Met een sudderplaatje onder je braadpan kunt je dit gerecht ook prima maken op je fornuis!

Bereiding

Haal de riblap 1 uurtje voordat je begint met koken uit de koelkast om rustig op temperatuur te komen. Ik heb een riblap uit een stuk genomen maar dat hoeft natuurlijk niet. Neem gerust kleinere lapjes.

Kruid het vlees royaal met peper en een klein beetje zout. Bak het stoofvlees in een braadpan in de boter met olie aan beide kanten mooi bruin. Neem de riblappen uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.

Bak de spekjes met de uien en de knoflook ongeveer 5 minuten in het bakvet. Schenk nu beetje bij beetje het bier en de runderfond in de braadpan en warm even mee. Leg het vlees in de saus. Snijd de ontbijtkoek in kleine blokjes en leg die bij het vlees.

Ik heb de kruiden in een thee-ei in de saus gelegd. Dat hoeft niet persé maar tis wel makkelijk om straks, als het stoofvlees klaar is, de kruidnagels terug te vinden ;) Leg de abrikozen in de pan en klaar is kees.

Deksel erop en, met een warmhoudplaatje onder de pan, op laag vuur ongeveer 3 uur laten pruttelen.

Oven: Als je voor bereiding in de oven kiest warm dan de oven voor op 150 graden C. Leg het vlees nadat je het hebt aangebakken in de tajine/ovenschotel. Bak spek, uien en knoflook kort en voeg bier en fond toe. Laat even warm worden en giet dit dan op het vlees. Verdeel de stukjes peperkoek en de abrikozen over de schotel en voeg de kruiden toe.

Deksel op de tajine (of dek de ovenschotel af met aluminium folie) en laat het geheel in de oven in ongeveer 3 uur gaar worden. Heel lekker met bijv. gekookte aardappels en sperzieboontjes. Eet smakelijk!

Tip: Vergeet niet om de kruidnagels uit je gerecht te vissen.

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur een bericht.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 600 gram riblap (of bijv. sucadelapjes)
  • 100 gram gerookt ontbijtspek
  • 2 flinke uien
  • 2 of 3 teentjes knoflook
  • 1 flesje bavaria herfstbok
  • 250 ml runderfond
  • 100 gram gewelde abrikozen
  • 1 theelp gedroogde rozemarijnnaaldjes
  • 4 kruidnagels
  • versgemalen zwarte peper en (zee)zout
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • klontje roomboter
  • scheutje olie

Populair in dezelfde categorie