Eten wat de pot schaft!

Rode ui chutney

auteur:Agnes van Son
Amuse Bijgerecht Hapje Lunch
< 30 min
4 personen
 koud  vegetarisch  lactosevrij  Franse keuken
Inleiding

Het was weer swiepwsoepwap tijd op Instagram. Dan worden deelnemers aan elkaar gekoppeld en ga je een gerecht van elkaar maken, een soort van receptenruil dus. Dit keer werd Hussemusse gekoppeld aan https://www.lekkerbourgondisch.com/ en mijn oog viel op de rode ui chutney. En de plaattaart! Aan de slag dus   

Op de foto's heb ik de rode ui chutney ook gecombineerd met paté en brie, maar tjee.. de combi met blauwe kaas was ook echt een heerlijk hapje! 

Bereiding

Schil de rode uien en snijd ze doormidden. Snijd er vervolgens 1/2 ringen van van ongeveer 1/2 cm dikte.

Smelt de boter in een steelpannetje en bak de 1/2 uienringen zachtjes aan.
Maal er wat peper over, pers (of rasp) de knoflook erboven en schep om. 
Doe de suiker erbij en laat dit alles ong. 1 minuut zachtjes bakken terwijl je af en toe roert.

Schenk dan de balsamico azijn en rode wijn erbij. Leg de takjes tijm in het vocht.
Zet het pannetje op een klein pitje en laat het vocht heel zachtjes inkoken tot het stroperig wordt. Dat duurt ongeveer 30 minuten. Leg, als het te snel gaat, een sudderplaatje onder je pannetje.

Laat de rode ui chutney een beetje afkoelen voordat je hem overdoet in een schoon potje met goed sluitende deksel. Op deze manier kun je de chutney zeker 1 à 2 weken bewaren in de koelkast. 

Wat kun je met rode ui chutney doen? 

Een lepeltje van deze rode ui chutney is heel lekker op 'n stukje oude kaas of geitenkaas, of op 'n balletje gehakt, broodje hamburger of stukje kip. Maar deze keer heb ik er 'n borrel hap van gemaakt. Maar leg ze allemaal aan elkaar en je hebt een plaattaart! 

Verwarm de oven voor op 200 graden. (Hetelucht 180 graden)

Meng de crème fraîche met de mosterd door elkaar. Als je een andere soort mosterd gebruikt dan ik proef dan zeker even voordat je 't mengsel gebruikt. Het moet niet te scherp of zurig zijn..
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg voor iedereen 1 plakje bladerdeeg op de plaat.
Prik in elk plakje deeg met een vork gaatjes maar blijf ongeveer 1 cm van de rand.
Besmeer elk plakje met het crème fraîche mengsel (dus gewoon over de gaatjes) maar houd weer 1 cm van de rand vrij. 

Tip: Wij houden van ansjovis dus ik heb op elk plakje 2 filets gelegd. Je kunt de ansjovisfilets ook in stukjes snijden en er wat minder op 't plakje deeg leggen.

Haal de ansjovisfilets uit t blikje, laat de olie er een beetje aflopen(bewaren) en leg de filets dan op het crème fraiche mengsel. Verdeel per plakje deeg ook ongeveer 1 eetlepel chutney. Smeer de rand die je vrijgehouden had in met een beetje van de olie uit het blikje. 

Bak de plakjes deeg ongeveer 20 minuten in het midden van je oven.

Laat een beetje afkoelen en serveer. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten

Voor de rode ui chutney:

  • 4 rode uien (ong.350 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlp bruine suiker
  • 200 ml rode wijn (of rode port)
  • 30 ml balsamico azijn
  • 3 takjes tijm
  • vers gemalen peper 
  • klontje (room)boter

Voor plaattaart met ansjovis:

  • 6 plakjes roomboter bladerdeeg of
    hartige taartdeeg
  • 1 blikje ansjovis
  • 2 1/2 eetlp crème fraîche
  • 1 eetlp milde grove mosterd (Marne)
  • rode ui chutney

Populair in dezelfde categorie