Eten wat de pot schaft!

Quiche met witlof

Hoofdgerecht Lunch
30-60 min
4 personen
 warm  vegetarisch
Inleiding

Een paar keer per jaar wordt er een recepten ruil op Instagram georganiseerd en wij doen daar altijd aan mee. Voor de ruil van september werden we gekoppeld aan Kim van Unbloomfotografie. Het werd een ruil met hindernissen want we zaten midden in onze verbouwing en hadden deze maand geen keuken. Koken moest dus in het fietsenhok op een 2pits inductiekookplaat en een ienemienie tig jaar oud oventje! Maar als het mij lukt om daar deze quiche te maken lukt het jou in een echte keuken zeker!

Bereiding

Haal de buitenste blaadjes van de witlof en snijd 'n stukje van 't kontje af. Kook de witlof 2 minuten in water met wat zout, giet af en laat goed uitlekken in een vergiet.

Warm de oven voor op 220 graden. Vet een ovenschaal/bakvorm in met boter of neem een vel bakpapier. Tip: maak t papier vochtig en frommel het op. Vouw weer uit en bekleed hiermee de bakvorm. Op deze manier gaat dat super makkelijk!

Was de peer (appel kan ook) verwijder het klokhuis en snijd de peer in plakjes van ongeveer 1/2 cm.

Klop in een mengkom de crème fraîche los met de eieren en een goeie snuf peper. Ris de tijmblaadjes van de takjes en doe ze erbij. Snijd de blauwe kaas in kleine stukjes en doe die samen met de geraspte kaas bij het eiermengsel. Roer nog een keer goed door en zet even apart.

Leg het bladerdeeg op het bakpapier in de bakvorm. Druk het deeg voorzichtig aan zodat er geen gaten in komen. Snijd de stronkjes witlof in de lengte doormidden. Tip: tegenwoordig is witlof niet meer zo bitter als vroeger dus laat ik dat middelste stukje gewoon zitten. Maar snij het eruit als je dat liever wilt.
Leg de witlof op het bladerdeeg. Verdeel de schijfjes peer tussen de witlof en schenk het ei/kaasmengsel erover. Snijd de brie in kleine plakjes en verdeel die over de quiche. 

Zet ze oven nu op 200 graden en bak de quiche in ongeveer 35 minuten gaar.
Haal de bakvorm uit de oven en laat de quiche in de vorm nog een paar minuutjes staan. Serveer de quiche warm of lauwwarm met een lekkere salade. Eet smakelijk!

Tip: Als het geen vegetarische quiche hoeft te zijn kun je tussen de stukjes witlof ook nog een plakje gerookte kip (of achterham) leggen.

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 1 rol vers bladerdeeg of
    6 plakjes diepvries
  • 1 1/2 peer
  • 2 takjes verse tijm of
    1/2 theelp gedroogde tijm
  • 3 eieren
  • 200 ml crème fraîche
  • 75 gram blauwe kaas
  • 150 gram geraspte kaas
  • 75 gram brie 
  • snufje peper en zout

Populair in dezelfde categorie