Eten wat de pot schaft!

Quiche met groene asperges

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht Hapje Lunch
30-60 min (wachttijd: 0.30 u)
4 personen
 warm  Nederlandse keuken
Inleiding

Het leuke van een quiche op tafel vind ik dat het er zo feestelijk uit ziet, helemaal niet als "gewoon" eten. Zeg nou zelf, het is taart! En toch is het met een lekkere salade erbij een complete maaltijd. En of je hem nou warm, lauwwarm of koud eet 't is altijd goed. Ook met de vulling kun je spelen, want met een kleine aanpassing (in dit geval de hamblokjes eruit laten) maak je zo een vegetarische versie van.

Bereiding

Voor deze quiche maakte ik het deeg zelf maar als je wilt kun je hiervoor ook plakjes bladerdeeg of hartige taartdeeg nemen. Die vind je in het diepvriesvak van de supermarkt.

Begin met het maken van het deeg: Snijd de boter in kleine stukjes en meng ze met het bloem, water, ei, peper en zout tot een mooi stevig deeg. Ik doe dat met mijn keukenmachine (want lekker snel!) maar kneden met de hand kan ook prima. Maak een bol van het deeg, verpak het in keukenfolie en leg het een 1/2 uurtje in de koelkast. Tip: Geen probleem als je het deeg daar wat langer in laat liggen. Maar door de boter zal het deeg dan wat harder worden en moet je, als 't uit de koelkast komt, een paar minuutjes wachten tot je het kunt verwerken.

Terwijl het deeg in de koelkast ligt te rusten maak ik de vulling voor de quiche. 
Groene asperges hoef je niet te schillen, even afspoelen onder koud water is genoeg. Snijd wel aan de onderkant ongeveer 2 cm af, dat gebruiken we niet. Snijd de rest van de asperges in stukjes van ongeveer 1 1/2 cm. 

Snijd de stengels bosui in ringen.
Klop in een schaaltje de eieren los met de slagroom en lekker wat peper & zout. 

Warm de oven voor op 200 graden (hete luchtoven 180). 

Beboter je bakvorm of gebruik een stukje bakpapier. Tip: bakpapier is een stuk handelbaarder als je het een klein beetje vochtig maakt, opfrommelt tot een prop en dan weer gladstrijkt.

Strooi wat bloem op een schoon werkblad en rol het deeg uit met de deegroller tot max. 0,5 cm dikte, maar liever nog wat dunner. Tip: Het is best lastig om zo'n uitgerolde lap deeg op te pakken. Als ik de vorm ga bekleden, rol ik het deeg om mijn deegroller zodat ik het kan op tillen en het boven de bakvorm weer voorzichtig kan neerleggen.
 
Bekleed de bodem van de vorm en opstaande rand (ong.3 cm) met het deeg.
Druk het deeg goed aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi dan met het paneermeel.
 
 
Meng de stukjes asperge en bosui door elkaar en schep die op het deeg. Verdeel daar de hamreepjes en 100 gram geraspte kaas over de groenten. Schenk daarop het eiermengsel. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
 
Bak de taart 25 tot 30 minuten op 200 graden in het midden van de oven.
Controlleer met een satéprikker of de quiche gaar is.  (als er niks aan de prikker blijft plakken is de quiche gaar) Laat de quiche 5 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Maar lauwwarm of koud is ie ook erg lekker! Eet smakelijk!
 

 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten

Ingrediënten voor het deeg:

  • 300 gram bloem
  • 150 gram (room)boter
  • 1 ei
  • 1 theelp zout
  • 1/2 theelp peper
  • 3 eetlp koud water

Ingrediënten voor de vulling: 

  • 350 gram groene asperges
  • 4 stengels bosui
  • 100 gram hamreepjes
  • 150 gram geraspte kaas
  • 4 eieren
  • 2 dl slagroom
  • peper en zout

Populair in dezelfde categorie